Fransen razend na nieuwe berichten van grootschalige NSA-spionage

© Reuters

De website van Le Monde heeft ‘schokkende openbaringen’ gebracht over hoe de Amerikaanse geheime dienst op enorme schaal telefoongesprekken van de Fransen heeft afgeluisterd.

Frankrijk wil toelichting van de Verenigde Staten over de afluisterpraktijken van de Amerikaanse NSA in Frankrijk. De site LeMonde.fr bericht over hoe de geheime dienst op enorme schaal telefoongesprekken van de Fransen heeft afgeluisterd.

Manuel Valls, de Franse minister van Binnenlandse Zaken, noemde dat ‘schokkende onthullingen’. Zijn collega van Buitenlandse Zaken, Laurent Fabius, roept de Amerikaanse ambassadeur in Parijs ‘onmiddellijk’ op het matje.

Op een periode van 30 dagen, tussen 10 december 2012 en 8 januari 2013, heeft de NSA 70,3 miljoen telefoongegevens van Fransen onderschept, schrijft Le Monde op gezag van documenten van klokkenluider Edward Snowden.

Die beschrijven de technieken om illegaal de geheimen en het privéleven van de Fransen te onderscheppen, aldus nog de krant. De NSA beschikt over verschillende methodes om gegevens te verzamelen. Zo is het mogelijk dat bij het gebruik van bepaalde telefoonnummers automatisch een opname start. Ook de inhoud van sms’en wordt bewaard.

Zakenlui, politici en ambtenaren De spionage richtte zich op mensen, verdacht van banden te hebben met terreuractiviteiten, maar ook op zakenlui, politici en ambtenaren.

“Met de nieuwe communicatietechnologieën is er uiteraard nood aan regels, en daar moeten alle landen zich aan houden”, aldus Valls. “Als een bondgenoot Frankrijk of andere Europese landen bespioneert, dan is dat helemaal onaanvaardbaar.”

Bij zijn aankomst op een Europese top in Luxemburg zei Fabius dat de Amerikaanse ambassadeur “maandagvoormiddag nog op het ministerie ontvangen wordt”. “We moeten ons er heel snel van verzekeren dat die praktijken niet meer gebeuren”, aldus nog Fabius. (Belga/TE)

Partner Content