Fraude met internetbankieren leverde oplichters dit jaar 4,5 miljoen euro op

Tussen januari en september werden in België 1.467 fraudegevallen met internetbankieren geregistreerd. Daarbij werd 4,54 miljoen euro buitgemaakt. Toch benadrukt Febelfin dat internetbankieren veilig is.

De fraude met internetbankieren blijft toenemen. Tussen januari en september van dit jaar registreerde de federatie van de financiële sector Febelfin in België 1.467 gevallen, goed voor een buit van 4,54 miljoen euro. In heel 2012 werden 1.003 gevallen vastgesteld, of een buit van een kleine 3 miljoen euro.

Phishing Bijna alle fraude gebeurt via de zogenoemde phishing-techniek, waarbij criminelen de persoonlijke gegevens en bancaire codes van hun slachtoffers proberen te achterhalen.

“Fraude komt voor bij slechts 1 op 400.000 gevallen”

Febelfin benadrukt dat internetbankieren veilig is, zolang je er zorgvuldig mee omspringt. “In 2012 waren er 9,1 miljoen abonnementen voor internetbankieren in omloop. Die waren goed voor 434 miljoen sessies. Als we daar het aantal fraudegevallen tegenoverstellen, kunnen we stellen dat een fraudegeval voorkomt in ongeveer 1 op de 400.000 gevallen”, zegt Febelfin-woordvoerder Bob De Leersnyder in een persbericht.

Febelfin raadt gebruikers andermaal aan nooit de code van bijvoorbeeld hun bankkaart door te geven per e-mail of telefoon. (Belga/MI)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content