Fraudeonderzoek bij Telematica-afdeling federale politie

Directeur Eddy M. van de dienst Telematica bij de federale politie heeft voorlopig een stap opzij moeten zetten. Dat wegens een onderzoek naar malversaties bij aanbestedingen van de dienst.

Directeur Eddy M. van de dienst Telematica bij de federale politie heeft voorlopig een stap opzij moeten zetten. Dat wegens een onderzoek naar malversaties bij aanbestedingen van de dienst.

Rond directeur Eddy M. en de dienst Telematica voert het Brusselse parket momenteel een onderzoek wegens mogelijke omkoping, fraude en onzorgvuldigheden bij aanbestedingen. Het nieuws werd in de openbaarheid gebracht door de Concentra-kranten. Het zou in het bijzonder over consultancyopdrachten gaan. Volgens de kleine politievakbond Sypol werd systematisch met hetzelfde bedrijf samengewerkt. Een andere, goedkopere, firma zou keer op keer uit de boot vallen. Namen kon men bij de politie niet kwijt.

De klacht leidde tot een huiszoeking in de kantoren van de dienst Telematica en op verscheidene privé-adressen. Vooralsnog is niemand in verdenking gesteld. Toch werd het hoofd van de dienst Telematica, Eddy M., voorlopig op non-actief geplaats. “Er is nog altijd het vermoeden van onschuld”, klinkt het bij de persdienst van de federale politie. Naar verluidt zou Carlos De Troch, algemeen directeur van de dienst Operationele Steun, Eddy M. voorlopig vervangen.

In juni laatstleden [rammelde Sypol aan de boom] bij de aankoopdienst van de federale politie. Die zou miljoenen uitgeven aan ongebruikt ict-materiaal. “Het huidige onderzoek is een uitloper van wat we in juni bekendmaakten,” duidt Jan Piet Callens van Sypol. “Maar in feite lopen de zaken al zo van voor de politiehervorming van 2001. De structuren en gewoontes van de vroegere rijkswacht zijn gewoon overgenomen. Nu komen echter langzamerhand onwelriekende zaken aan het licht, dankzij klokkenluiders binnen het korps. Wij pleiten dan ook voor een beschermd statuut voor die mensen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content