Friese internetextensie .frl kiest voor OpenRegistry

Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

Ook de internetextensie van de Nederlandse provincie Friesland zal technisch beheerd worden door de Belgen achter het internet-dienstenbedrijfje OpenRegistry.

Ook de internetextensie van de Nederlandse provincie Friesland zal technisch beheerd worden door de Belgen achter het internet-dienstenbedrijfje OpenRegistry. Icann, de organisatie die de domeinnamen op het internet coördineert, heeft het aanvraagdossier voor de internetextensie .frl zopas officieel goedgekeurd. Friesland wordt de eerste Nederlandse provincie met een eigen internetsuffix.

Algemeen directeur Ewout de Graaf van FRL Registry (het bedrijfje dat de nieuwe extensie gaat uitbaten), is opgetogen dat ‘Fryslân’ de eerste provincie boven de Moerdijk is die de finale goedkeuring van een eigen domeinextensie mag aankondigen: “In Friesland gaan ict en creativiteit hand in hand. Heel wat internetbedrijven hebben hier hun start gemaakt.”

Om het technische luik rond .frl in goede banen te leiden, kiest De Graaf voor de ploeg van het Belgisch/Luxemburgse internet-dienstenbedrijfje OpenRegistry, de start-up die Jan Jansen, Geert Debyser en Hans Seeuws hebben opgericht na hun vertrek bij de Belgische domeinbeheerder DNS Belgium in 2010.

In 2011 haalde het trio het contract binnen voor het beheer van de .sx-extensie van het (ei)land Sint-Maarten, en vanaf dit jaar voegt het bedrijfje daar een hoop nieuwe internetsuffixen aan toe, waaronder die van telecomoperator KPN (.kpn), het consultancybureau Deloitte (.deloitte), de Amerikaanse grootstad Boston (.boston) en Deutsche Post (.dhl), 21 extensies in totaal.

Een technische dienstenleverancier zoals OpenRegistry doet twee dingen. Hij voorziet in de soft- en hardware die ervoor zorgt dat klanten de klok rond nieuwe internetadressen kunnen registreren onder een bepaalde extensie, en maakt dat die adressen onmiddellijk beschikbaar zijn op het internet.

FRL Registry stuurde begin 2012 haar aanvraagdossier naar Icann. Volgens de huidige planning en zonder verdere bezwaren zou .frl wellicht in 2015 online kunnen gaan.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content