Luc Blyaert

Fuck you!

Luc Blyaert was hoofdredacteur bij Data News

“En wat zegt Brussel tegen bedrijven die 4G willen? Fuck you!”

“En wat zegt Brussel tegen bedrijven die 4G willen? Fuck you!” Belgacom topman Didier Bellens had die boude uitspraak gedaan tijdens een informele bijeenkomst met journalisten. Het was niet de bedoeling dat het op het publieke forum terecht kwam, maar hij had zijn punt wel gemaakt. Brussel hanteert de strengste norm ter wereld (3 volt per meter), een fractie van wat de Wereld GezondheidsOrganisatie voorschrijft. De andere telecomoperatoren treden Didier Bellens bij, en warempel zelfs het gehavende Belgisch Instituut voor Post en Telecommunicatie is het er mee eens dat die norm niet aan de realiteit beantwoordt. Niet dat bedrijven (en particulieren) zitten te wachten op 4G, laat ons er eerst voor zorgen dat het 3G-netwerk fatsoenlijk werkt. Daar is nog bijzonder veel werk aan de winkel. Overigens is het opvallend hoeveel gesprekken er de jongste maanden gewoon afgebroken worden (dropped calls).

Tot mijn verbazing hoorde ik de Brusselse staatssecretaris voor mobiliteit, Bruno De Lille, op de radio vertellen dat die 3 volt-norm helemaal geen obstakel is. “Alle experten zijn het er over eens. Geen enkel probleem, enkel wat meer antennes plaatsen. De telecomoperatoren maken toch genoeg winst.” Maar, zo liet hij zich ontvallen, “in een overgangsfase zullen er mogelijk wel pieken van 4 volt gehaald worden.” En dan denk ik, niet hardop uiteraard, wat zegt de staatssecretaris nu? ‘Fuck you’, beste Brusselaars? Tegelijk zeggen dat 3 volt echt de maximale norm is voor de volkgezondheid en dan toch laten pieken tot 4 volt (en meer vermoed ik)? Het lijkt wel het Brussels volkstheater.

De norm moet hoger, er moeten sneller bouwvergunningen geleverd worden en vooral de smartphones moeten beter. Bij slechte verbindingen durven die behoorlijk warm te worden. Volgens mij is dat heel wat gevaarlijker dan een soepelere stralingsnorm. En Brussel, wat een geweldige stad. Laat de Zinnekes (Irisnet) snel een groot overkoepelend gratis wifi-netwerk bouwen. Dan is het probleem grotendeels van de baan.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content