Fujitsu neemt afscheid van 9.500 medewerkers

Fujitsu schrapt wereldwijd 5.000 banen. Daarnaast verhuizen nog eens 4.500 medewerkers naar een nieuwe joint-venture met Panasonic.

De Japanse ict-leverancier Fujitsu verwacht een verlies van 745 miljoen euro in het lopend boekjaar. Eerder voorspelde het bedrijf nog dat het 200 miljoen euro winst zou maken. Het is het eerste verlies in vier jaar tijd. Daarom komt er een reorganisatie waarbij wereldwijd 5.000 banen sneuvelen. Dat is drie procent van het personeelsbestand. 3.000 banen zouden in Japan verdwijnen. De overige 2.000 verdwijnen buiten Japan. Fujitsu richt ook een nieuwe joint-venture op met het eveneens noodlijdende Panasonic voor de ontwikkeling en productie van computerchips. Nog eens 4.500 medewerkers verhuizen naar dat nieuwe bedrijf.

Wat de gevolgen van de wereldwijde reorganisatie voor de Europese divisie Fujitsu Technology Solutions zijn, blijft onduidelijk. Gisteren kondigde FTS aan dat het zijn jaarlijkse operationele kosten met 150 miljoen euro wil verlagen. Maar de hoofdzetel in Duitsland geeft voorlopig geen verdere details. Ze wil eerst overleg met de ondernemingsraden.

Bij Fujitsu werken wereldwijd 170.000 mensen. In België werken 348 mensen bij Fujitsu Technology Solutions, waaronder 200 ict’ers.

Update 8/2/2013 11:08: Een woordvoerdster van FTS België benadrukt dat de vestiging in België niet in gevaar is. Het is wel nog onduidelijk of en eventueel hoeveel ontslagen er in de Belgische vestiging zullen vallen. Daarover moet eerst onderhandeld worden met de ondernemingsraad.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content