Fujitsu wil deel van de softwarekoek

Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

Fujitsu zet een ‘marketplace’ voor bedrijfsoplossingen van kleinere …

Fujitsu zet een ‘marketplace’ voor bedrijfsoplossingen van kleinere softwarebouwers op poten, hopend op een deel van de marges.

“Niet ‘Infrastructure as a Service’ (IaaS) zal de toekomst van de cloud vormen, wel ‘Software as a Service’ (SaaS).” Nee, geen citaat van een softwareleverancier, wel van Jospeh Reger, CTO voor Centraal-Europa, Midden-Oosten en Afrika (CEMEA) bij Fujitsu Technology Solutions, toch voornamelijk een hardwareboer. “Het IaaS-model werkt als elektriciteit, wordt wel eens gezegd: je betaalt voor de hardwareresources die je gebruikt. Die analogie met de elektriciteitsmarkt kan je echter doortrekken, want het is niet omdat het ‘pay per use’ is, dat dat gebruik goedkoop is.” Hij denkt daarom dat de “belofte van de cloud” bij SaaS ligt, waarbij klanten enkel het softwaregebruik betalen.

Fujitsu zette in dat opzicht op de Cebit-beurs een stap naar voren. Het bedrijf heeft een ‘app store’ , de ‘Business Solutions Store’, gecreëerd waarop kleine en middelgrote softwarebedrijven hun (vaak nog traditionele) applicaties in de cloud kunnen aanbieden. Volgens Fujitsu gebeurt die omvorming naar de cloud niet door de hele broncode te herschrijven maar wel door te werken via enkele simpele API’s. “Bovendien is de stap naar ons platform risicoloos, omdat we met een gedeeld inkomstenmodel zullen werken.” Net die open samenwerking met onafhankelijke softwarespelers maakt volgens Fujitsu het grote verschil met de bestaande bedrijfs-‘app stores’ van de grote softwarespelers. “Dat verklaart waarom vóór deze lancering al 50 ‘midmarket’ softwareleveranciers hebben ingetekend. De vraag uit dat segment is erg groot.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content