G-cloud in maart echt van start

Pieterjan Van Leemputten

Met enige vertraging gaat de overheidscloud waarvoor Fedict op zoek ging naar een integrator binnenkort van start. Tegen september wordt de opdracht formeel toegewezen.

De overheidscloud of g-cloud liep enkele maanden na de bekendmaking al vertraging op. Het project verdween in de koelkast na de begrotingscontrole van september. Toen had de regering geen geld over voor het project en zo werd er al snel op een jaar vertraging gerekend.

Vandaag is het project opnieuw uit de koelkast en is er wel budget. “De formele start wordt nog voor eind maart gegeven” zegt Peter Strickx, CTO van Fedict. “Dat wil zeggen dat het financiële luik in orde is. Momenteel is het wachten op een advies van de inspectie van financiën en dan moet het, zoals alle projecten, naar de ministerraad.”

Vorig jaar werd er al een Request for Information uitgestuurd (RFI), dat is een soort marktverkenning waarbij de ideeën worden getoetst aan de marktrealiteit. Daar kreeg Fedict input van 19 bedrijven. Einde maart komt er nu een Request for Candidates (RFC) en daarvan gebeurt de selectie in april, uiterlijk half mei.

Die geselecteerde bedrijven moeten dan hun voorstel indienen (Request for Proposal) waarna er half augustus wordt geëvalueerd. “Dan komt er nog een onderhandelingsronde en dan volgt de uiteindelijke keuze in de derde of vierde week van september” zegt Strickx. Vervolgens volgt de goedkeuring van de ministerraad en kan het aangestelde bedrijf aan de slag.

Nadat het project in de koelkast belandde, zei Strickx al aan Data News dat de overheidscloud ten vroegste in juli 2014 in productie zou zijn. Die datum blijft wel intact. Ook het vooropgestelde budget van 15 tot 20 miljoen euro voor de volgende vier jaar blijft ongewijzigd.

De integrator die het contract wint moet er voor zorgen dat de overheid een hybride cloud krijgt. Dat wil zeggen dat de overheid zijn eigen servers blijft gebruiken, maar indien nodig wel kan uitwijken naar een publieke cloud volgens een pay-per-use model, vergelijkbaar met wat Amazon vandaag aanbiedt. Dat moet kunnen via een soort selfserviceprotaal waar overheidsdiensten de nodige virtuele servers kunnen inzetten. Het doel is dat het voor overheidsdiensten vlot inzetbaar wordt. “Voor gebruikers mag het niet meer uitmaken of hun diensten op Unix-servers of pakweg Playstation 3’s draaien. Dat moet volledig transparant worden” Zei Strickx daar vorig jaar al over.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content