Gaat onze smartphone straks langer mee? Nieuw schermtype is zes keer zuiniger

Michael Ilegems Chef van Knack Focus en KnackFocus.be

Schermpjesproducent Qualcomm heeft een nieuw type smartphonescherm voorgesteld, dat tot zes keer minder stroom verbruikt dan de huidige generatie displays.

Schermpjesfabrikant Qualcomm heeft nieuwe, zogenaamde Mirasol-displays gemaakt, die bestemd zijn voor smartphones van 5 inch en smartwatches van 1,5 inch. De resolutie bedraagt 570 pixels per inch, wat hoger is dan die van de huidige generatie smartphoneschermen – de iPhone 5 heeft bijvoorbeeld maar een resolutie van 326 pixels per inch.

De reden: de Mirasol-technologie van Qualcomm behoeft geen achtergrondverlichting. Dat maakt de schermen niet alleen energiezuiniger – ze zouden zes keer minder stroom verbruiken dan de huidige LCD- en AMOLED-displays – , maar ook minder belastend voor de ogen. Vergelijk het met de displays van een ‘klassieke’ e-reader. De Mirasol-techniek deed enige tijd geleden dan ook voor het eerst zijn intrede op de markt van de digitale leesapparaten. Maar de technologie werd magertjes onthaald: fletse kleuren, trage paginaverversing.

De kleuren van de nieuwe prototypes zijn al wat minder dof, aldus Qualcomm, maar de schermpjes zijn nog altijd niet rijp voor de massaproductie. De fabrikant gaat dan ook nog enkele jaren wachten om ze voor vooraanstaande hardwaremerken te gaan produceren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content