Galaxy Note 4-variant heeft gebogen scherm

Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

Samsung heeft op de IFA-beurs in Berlijn niet enkel de Galaxy Note 4 voorgesteld, maar ook een variant met een gebogen scherm.

Samsung heeft op de IFA-beurs in Berlijn niet enkel de Galaxy Note 4 voorgesteld, maar ook een variant met een gebogen scherm.

Samsung benadrukte in Berlijn meermaals dat het met de populaire Galaxy Note-reeks de evolutie naar grotere schermen in gang had getrokken. Het was allicht een subtiele knipoog naar Apple, dat pas volgende week voor het eerst een groter toestel boven de doopvont houdt.

Wat meteen opvalt aan de Galaxy Note 4 is het metalen frame, waarmee Samsung de lijn van de eerder voorgestelde Galaxy Alpha doortrekt, en de facto aangeeft dat nieuwe high end telefoons voortaan met metaal zullen worden afgewerkt.

Zoals verwacht en gehoopt werd, is de Note 4 voorzien van een 5.7 inch quad HD Super Amoled scherm (gelijkaardig aan dat van de ‘Tab S’-tablets), met een schermresolutie van 2560 x 1440 pixels.

De camera op achterzijde is een 16 megapixel-monster, de front-facing camera is goed voor 3.7 MP, “opdat er betere selfies gemaakt kunnen worden”, heet het. Dankzij de smart OIS-technologie zouden er ook scherpere foto’s gemaakt kunnen worden van bewegende beelden.

De batterij is niet veel krachtiger dan die in de Note 3 (3.220 mAh), maar zou wel tot 7,5 procent minder verbruiken, én ze kan in 30 minuten al voor 50 procent worden opgeladen. De ‘ultra power saving mode’ lijkt dezer dagen bijna een standaard voor Android-toestellen.

Ook het pennetje van de Note 4 kreeg een update (de ‘S-pen’), en is nu twee keer zo gevoelig als de stylus van de Note 3. Eén en ander moet het mogelijk maken om op een vlottere en meer natuurlijke manier op het scherm te kunnen schrijven.

Bovendien werden ook de functies van de S-pen uitgebreid. Zo kan je de pen voortaan gebruiken als een muis om tekst of foto’s te selecteren, en kan je onder andere schermen minimaliseren tot pop-ups en omgekeerd.

De Europese versie van de Note 4 heeft 2 quadcore Snapdragon 805-processoren aan boord (de snelste draait aan een kloksnelheid van 2,7 Ghz), biedt een werkgeheugen van 3GB, en draait op Android 4.4 KitKat.

Het toestel wordt in oktober gelanceerd op de Belgische markt, en moet 749 euro gaan kosten.

Galaxy Note Edge

Ietwat opvallender dan de Galaxy Note 4 is zijn zusje, de Galaxy Note Edge. Die krijgt een scherm mee dat aan één kant gebogen is, zoals een infinity-pool, en waarbij de rand dienst doet als ‘losstaand’ schermpje.

Zo kan het gebogen deel van het display veelgebruikte apps beschikbaar maken, en kunnen gebruikers bijvoorbeeld meldingen ontvangen terwijl ze video’s bekijken of wanneer de cover rond hun toestel gesloten is. Overigens kunnen de functies in de ‘rand’ aangepast worden aan de voorkeur van de consument.

Samsung geeft een software development kit vrij, zodat ook derde partijen applicaties kunnen ontwikkelen voor het ‘curved’-stukje van het scherm.

Met de Galaxy Note Edge mikt Samsung in de eerste plaats op de Aziatische markt. Het toestel komt allicht pas in een later stadium naar Europa.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content