Gamer verliest schip van 9000 dollar in virtuele ruimteoorlog (VIDEO)

© Eve Oline
Tom Vandyck Tot 2014 correspondent in de VS voor Knack.be

Afgelopen weekend werd de grootste ruimteslag ooit uitgevochten. Dat gebeurde in het internet-videospel Eve Online. De brokken waren virtueel, maar de verliezers schoten er wel echt geld bij in.

In de ruimteoorlog vochten twee groepen, de CFC en de Test Alliance, om de heerschappij over een stuk virtuele ruimte dat 6VDT heet, meerdere zonnestelsels en heel wat kostbare grondstoffen omvat. Meer dan vierduizend spelers deden mee. Toen de laserkanonnen eindelijk zwegen, trok de CFC aan het langste eind.

Half miljoen spelers

Eve Online is een van de populairste MMPORG’s (Massive Multiplayer Online Role Playing Games). In het Eve-universum staan een half miljoen in reusachtige allianties verenigde spelers elkaar naar het leven om de heerschappij over duizenden via wormgaten met elkaar verbonden sterren. Ze flitsen rond in ruimtetuigen die gaan van kleine handelssloepen tot kilometers lange slagschepen.

De strijd dit weekend duurde vijf uur. De operatoren moesten de virtuele tijd negentig procent vertragen, zodat de duizenden manoeuvres de servers niet zouden doen crashen. Het was de grootste Eve-ruimteslag ooit, bevestigden de ontwikkelaars op Twitter.

De strijd viel in zijn definitieve plooi na twee uur, toen de CFC bij verrassing een golf slagschepen in de strijd gooide. Daardoor moest de Test Alliance halsoverkop op de vlucht.

Streep door de rekening

Meer dan 2900 ruimteschepen werden vernietigd. Het meest in het oog springende daarvan was een zogenaamde ‘Revenant Supercarrier’. Het was de allereerste keer dat een tuig van dat type vernietigd werd in Eve Online.

Voor de eigenaar was dat een streep door de rekening van 9000 dollar (6800 euro). Wie in Eve Online ruimteschepen wil kopen, moet daarvoor namelijk virtuele credits aankopen en die kosten echt geld.

De totale verliezen dit weekend zijn nog niet opgeteld. Bij een eerder, veel kleiner treffen (de in Eve-kringen legendarische Slag om Asakai) verloor het verliezende kamp meer dan 20.000 dollar (15.000 euro). In Entropia, een ander MMORPG, kocht een speler in 2007 een ruimtestation voor 100.000 dollar (75.300 euro).

Hieronder kunt u het einde van de Revenant Supercarrier herbeleven. Dat wil zeggen: als u er ook maar een snars van begrijpt, want Eve Online is bepaald geen spelletje voor simpele geesten.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Partner Content