Gartner: it-uitgaven groeien trager dan verwacht in 2015

Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

De wereldwijde it-uitgaven groeien dit jaar met 2,4 procent tot 3,8 triljoen dollar (3,2 triljoen euro), zo stelt Gartner. De analist merkt op dat het groeipercentage kleiner is dan de oorspronkelijk voorziene 3,9 procent.

De nieuwe, voorzichtige voorspelling moet volgens Gartner vooral op het conto van de duurder wordende dollar worden geschreven, en ook de verwachte verkoop van toestellen, diensten en telecomproducten wordt lichtjes naar beneden bijgesteld.

“De nieuwe cijfers zijn minder dramatisch dan ze op het eerste zicht lijken”, sust research vp David Lovelock van Gartner de gemoederen. “De grote boosdoener is vooral de duurdere dollar. Tel je die niet mee, dan evolueren we van 3,9 naar 3,8 procent groei in it-uitgaven, en dan zit je al bijna aan de oorspronkelijke vooruitzichten.”

In de smartphonemarkt ziet Gartner de polarisatie tussen de high-end en de low-end toestellen toenemen. “In 2014 werden er meer smartphones dan ooit verkocht voor minder dan 100 dollar (85 euro). De midrange-toestellen verliezen wat aan populariteit, wat zich vertaalt in een daling van de inkomsten voor de fabrikanten.”

Uitgaven in datacentersystemen zouden wereldwijd afklokken op 143 miljard dollar (121 miljard euro) in 2015, een stijging van 1,8 procent in vergelijking met 2014. Enterprise communications-toepassingen en netwerkinfrastructuur gaan lichtjes naar omhoog in vergelijking met de vorige voorspelling, en de groei in servers en storage gaat lichtjes naar beneden.

Wat bedrijfssoftware betreft, wordt gespeeld met het cijfer van 335 miljard dollar (299 miljoen euro) voor 2015, een stijging van 5,5 procent in vergelijking met vorig jaar. Gartner verwacht prijsdalingen in heel wat softwareproducten, én een aanzienlijke consolidatie in de markt, omwille van de alsmaar groter wordende concurrentie tussen cloud- en on premise-softwareboeren.

Meer bepaald zouden de prijzen voor CRM-software en salesforce automation kunnen dalen met 25 procent tegen 2018. Ook in databasemanagement systemen en middleware mogen afnemers zich verheugen op prijsdalingen, al zullen die minder uitgesproken zijn dan in de CRM-markt.

De outlook voor it services is gedaald van 4,1 procent tot een groei van 2,5 procent. Uitgaven in telecom zouden 0,7 procent groeien, en afklokken op 1,6 triljoen dollar (1,3 triljoen euro). In heel Europa wordt een daling van de inkomsten in mobiel voiceverkeer verwacht, al was het maar omdat er minder nieuwe toestellen verkocht zullen worden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content