Gartner: ‘IT-uitgaven stijgen in 2013’

Wereldwijd stijgen de IT-uitgaven in 2013 met 4,2 procent tot een totaal van 3,7 biljoen dollar, voorspellen analisten van Gartner.

Wereldwijd stijgen de IT-uitgaven in 2013 met 4,2 procent tot een totaal van 3,7 biljoen dollar, voorspellen analisten van Gartner.

Het onderzoeks- en adviesbureau Gartner becijferde dat dit jaar het totale bedrag aan IT-uitgaven met 4,2 percent zal stijgen ten opzichte van 2012. Vorig jaar bedroeg het totale bedrag aan uitgaven 3,6 biljoen dollar. Gartner stelt zijn voorspelling van het derde kwartaal 2012 dus positief bij. Toen voorspelde het bureau een lager stijgingspercentage van 3,8 percent. De stijging zou volgens de analisten van Gartner hoofdzakelijk het resultaat zijn van waardestijgingen van vreemde munten tegenover de dollar. Enkel gerekend in dollars zou de stijging van de IT-uitgaven 3,9 percent bedragen ten opzichte van 2012.

“Onzekerheden omtrent de wereldwijde economische groeiverwachtingen zijn de belangrijkste vertragers van groei in de IT-sector”, zei Richard Gordon, vicepresident van Gartner. “Veel van deze onzekerheid is zich echter aan het oplossen en daarom verwachten we een groei ten opzichte van 2012.”

De markt van telecomdiensten blijft met een voorspelde uitgave van 1.701 miljard dollar het grootste deel uitmaken van de globale IT-uitgaven. Maar de analisten van Gartner voorspellen dat er de komende jaren weinig groei zit in deze markt. De inkomsten uit mobiele datadiensten compenseren het afnemen van de uitgaven voor zowel vaste als mobiele telefoniediensten. Volgens Gartner zal mobiele data tegen 2016 ruim 33 percent uitmaken van de totale markt van telecomdiensten. In 2012 was dat nog 22 percent.

De uitgaven voor hardwareproducten, met inbegrip van pc’s, tablets, mobiele telefoons en printers, zou in 2013 stijgen met 6,3 percent ten opzichte van 2012, goed voor een bedrag van 666 miljard dollar. In een eerder gedane voorspelling zag Gartner nog een groei van 7,9 percent voor deze markt. Op langere termijn zien de analisten van Gartner hier trouwens een daling van de uitgaven. Dat heeft volgens hen vooral te maken met dalende uitgaven in de tabletmarkt onder invloed van groeiende concurrentie en goedkopere toestellen.

De uitgaven voor bedrijfssoftware zou volgens Gartner in 2013 goed zijn voor een bedrag van 296 miljard dollar, wat een stijging betekent van 6,4 percent ten opzichte van vorig jaar. Belangrijkste vertegenwoordigers in de deze markt zijn beveiliging, opslagbeheer en klantenrelatiebeheer. Al ziet Gartner in 2014 een verschuiving naar meer investeringen in data integratie- en kwaliteitssoftware en in beheer van ongestructureerde informatie binnen een onderneming.

Ludo Schildermans

Partner Content