Gartner: “Kwart bedrijven heeft in 2017 eigen app-winkel.”

Volgens Gartner zal het toenemende aantal zakelijke mobiele apparaten ondernemingen ertoe aanzetten eigen enterprise app stores te ontwikkelen. De marktonderzoeker verwacht dat tegen 2017 een kwart van alle ondernemingen een ‘winkel’ voor applicaties zal hebben.

Bedrijven zullen volgens Gartner opteren voor een eigen Enterprise app store omdat ze daardoor de applicaties die werknemers gebruiken op hun smartphones, tablets en andere mobiele apparaten beter kunnen controleren, in tegenstelling tot apps uit openbare stores, zoals die van Apple, Google en Microsoft. Ook kunnen organisaties op deze manier de softwarekosten beter beheren en krijgen ze een sterkere onderhandelingspositie bij softwareleveranciers.


Gartner ziet ‘Bring your own application’ (BYOA) een even belangrijke trend worden als ‘Bring your own device’ (BYOD). BYOA begint nu ook door te dringen tot desktop- en webapplicaties. Hier kan een enterprise app store uitkomst bieden. Tenminste, als het gebruik ervan breed wordt gedragen door de medewerkers.


Gartner doet ook aanbevelingen hoe ondernemingen kunnen profiteren van een eigen app store. Het toenemende aantal zakelijke mobiele apparaten en het beheer ervan via mobile device management (MDM) zal de behoefte aan een enterprise app store stimuleren. Die ‘winkel’ moet onderdeel uitmaken van een bredere oplossing voor het beheer van mobiele apparatuur.


Enterprise app stores maken het mogelijk de keuze van apps aan de eindgebruikers over te laten, zodat ze beter aansluiten bij hun behoeften en kostenefficiënter zijn. Ook kan een concurrerend aanbod van apps de keuzevrijheid vergroten. Een sterk aanbod van beschikbare apps is volgens Gartner een eerste vereiste voor een succesvolle enterprise app store.


Volgens Gartner moeten it-afdelingen afstappen van de traditionele werkwijze en niet langer apparaten en software voor eindgebruikers selecteren, maar een transparant beleid hanteren bij het aanbieden van goedgekeurde apps, zoals dat nu ook in openbare app stores gebeurt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content