Gartner: meerderheid technologie tegen 2024 gebouwd door niet-IT’ers

© Getty Images

80% van de technologieproducten en -diensten worden in 2024 ontwikkeld door mensen die geen technologieprofessional zijn, dat schrijft Gartner in een rapport. Op dit moment wordt 36% van het formele IT-budget uitgegeven door professionals buiten de IT-afdeling.

‘De digitale business wordt als teamsport behandeld door CEO’s en is niet langer uitsluitend het domein van de IT-afdeling’, aldus Rajesh Kandaswamy, distinguished research vice president bij Gartner. ‘Groei in digitale data, low-code development tools en technieken die ondersteund worden door kunstmatige intelligentie (AI) zijn enkele van de vele factoren die de ontwikkeling van technologie democratiseert.’

Pandemie versterkt de trend

Aan de basis van de trend light de verwevenheid van technologie met alle vormen van business en onder consumenten. Die zorgt voor een vraag naar producten en diensten buiten de IT-afdeling om. Deze kopers passen namelijk niet altijd netjes in het aanbod van traditionele providers. De trend wordt nog versterkt door de COVID-19 pandemie, die zowel de hoeveelheid als het soort use cases de hoogte in jaagde. Gartner verwacht dat in 2023 zo’n 30 miljard dollar omzet wordt gegenereerd door producten en diensten die voor de pandemie niet bestonden.

Barrières weggenomen

COVID-19 nam ook barrières weg voor professionals buiten de IT-afdeling om een technologie-gebaseerde oplossing te leveren. Iedereen die kon helpen bij het opvangen van nieuwe behoeftes kreeg door de pandemie een ingang. Het gaat hierbij om niet-technologische professionals binnen de business, die ook wel ‘business technologists’ worden genoemd. Maar ook zogeheten citizen developers, datawetenschappers en AI-systemen die software creëren werden aangesproken.

Een en ander betekent dat de grens tussen IT en niet-IT vervaagt. Technologieproviders betreden steeds vaker markten die gerelateerd zijn aan niet-technologieproviders, of gaan rechtstreeks de concurrentie met hen aan. Denk hierbij aan innovatieve bedrijven die actief zijn in de financiële dienstverlening of retailsector. Deze laatste groep creëert vaker en met meer ambitie IT-gedreven oplossingen nu bedrijven hun digitale transformatie-initiatieven doorzetten. Gartner verwacht dat non-techbedrijven de komende twaalf maanden verschillende grote aankondigingen gaan doen.

‘De beschikbaarheid van business technologists zorgt voor nieuwe bronnen van innovatie en vermogen om werk te verzetten. Technologie en service providers moeten het sourcen van ideeën en ontwikkelen van technologie dan ook uitbreiden naar nieuwe communities, ongeacht of deze zijn gebaseerd op citizen development, eigen klantcommunities of andere bronnen’, aldus Kandaswamy.

In samenwerking met Dutch IT Channel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content