Gartner: ‘pc-markt maakt (weer) een duik’

© Getty Images/iStockphoto
Jari De Brabander Stagiair DataNews  

De wereldwijde verkoop van pc’s in het eerste kwartaal van 2018 is met 1,4 procent gedaald in vergelijking met vorig jaar. Het is het veertiende kwartaal op rij dat de pc-markt krimpt.

Het Amerikaanse onderzoeks- en adviesbureau Gartner heeft cijfers vrijgegeven die een beeld scheppen van de wereldwijde pc-markt, en ook deze keer is er weinig goed nieuws. De verkoop van pc’s daalt ondertussen al iets meer dan drie jaar op rij, en ook het eerste kwartaal van 2018 brengt daar geen verandering in.

Voor dit onderzoek baseert Gartner zich op de verkoop van desktopcomputers, laptops, ultrabooks en ‘draagbare premiums’, zoals de Microsoft Surface. Chromebooks en tablets worden dus niet meegerekend.

Regionale verschillen

IIn totaal werden er het eerste kwartaal van dit jaar 61,7 miljoen computers verkocht, 1,4 procent minder dan in eerste kwartaal van 2017. De Verenigde Staten en Azië, met als grootste boosdoener China, doen het het slechtst. In Azië daalde de verkoop met 3,9 procent, Amerika doet het iets minder slecht, met een daling van 2,9 procent.

In China zakte de verkoop zelfs met 5,7 procent, wat volgens Gartner-analist Mikako Kitagawa vooral te wijten is aan grote staatsbedrijven die upgrades uitstellen in afwachting van het ‘National People’s Congress’ in maart.

Europa, het Midden-Oosten en Afrika doen het beter, voor in de bedrijfswereld. In die gebieden steeg de verkoop van computers met 1,7 procent. Volgens Gartner valt dat te verklaren door de General Data Protection Regulation (GDPR) die binnenkort zijn intrede doet in Europa, maar ook door meldingen van cyberaanvallen. Bedrijven willen daarom hun infrastructuur vernieuwen met een harde focus op beveiliging.

Ook deze keer zijn de redenen voor de daling in verkoop weer gelijklopend. Mensen gebruiken steeds minder computers omdat smartphones en tablets steeds meer de taken van een computer overnemen. Minder gebruik betekent dat pc’s tegenwoordig ook minder aan vervanging toe zijn.

Daarbij komt nu ook nog eens dat door de onzekerheid over de toekomst van de computermarkt producenten van componenten steeds terughoudender worden met het maken van hun producten, zoals DRAM en SSD’s. Daardoor is het aanbod kleiner en stijgen de prijzen.

Marktaandeel

De drie grootste producenten blijven HP, Dell en Lenovo. Die zijn goed voor zo’n 56,9 procent van de totale markt. Alhoewel Lenovo op dit moment nog steeds de koploper is, blijkt Dell de grootste stijger van de drie groten. Asus is dan weer de grote verliezer op de markt, met een daling van 12,5 procent in verkoopcijfers.

Gartner laat wel nog weten dat deze cijfers op dit moment nog voorlopig zijn. Ze moeten nog eens geverifieerd worden waarna de officiële cijfers worden vrijgegeven aan alle leden van Gartners ‘Quarterly Statistics Worldwide per Region’-programma.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content