Gartner: “PC-verkoop daalde in West-Europa met 11,7% in 4de kwartaal.”

De verkoop van pc’s in West-Europa was in het vierde kwartaal 2012 goed voor een aantal van 15,3 miljoen eenheden, een daling met 11,7 percent in vergelijking met dezelfde periode in 2011. Dat berekende marktonderzoeker Gartner.

“De PC-markt in West-Europe zit in een neerwaartse spiraal,” zegt Meike Escherich, analyst bij Gartner. In het vierde kwartaal van 2012 daalde de verkoop van desktop- en mobiele pc’s (met uitzondering van tablets) respectievelijk met 12,1 en 10,9 percent ten opzichte van hetzelfde kwartaal van 2011. De professionele pc-markt kende een minder sterke terugval. Dankzij vervangingsaankopen bedroeg de daling hier slechts 4,9 percent. De markt van consumenten-pc’s liet in West-Europa dan weer een forse daling optekenen van 17,6 percent.


Over het hele jaar 2012 bekeken daalde het aantal verkochte pc’s met 8,4 percent. In totaal werden er 58 miljoen eenheden verkocht. De problemen waarmee de pc-markt te kampen hebben, zijn niet alleen te wijten aan de zwakke economie volgens Gartner, maar ook aan een slecht begrepen nieuw besturingssysteem en een te hoge prijsstelling van ‘Ultramobiles’.


Hoewel HP marktaandeel verloor in de verkoop van desktop- en mobiele pc’s, blijft het de marktleider. Met 21,5 percent marktaandeel in het vierde kwartaal ligt de fabrikant tien percent voor op Acer dat met een aandeel van 11,4 percent de tweede grootste verkoper is, maar ingehaald wordt door Lenovo met eveneens 11,4 percent. Het verschil tussen beide fabrikanten bedroeg slechts 8.000 eenheden volgens de cijfers van Gartner. Asus met 11,2 percent en Dell met 8,7 percent vervolledigen de top vijf.


De enige fabrikant die in West-Europa een groei kende in de pc-verkoop tijdens het vierde kwartaal 2012 is Lenovo dat 23,2 groeide ten opzichte van dezelfde periode in 2011. Het is ook opgeklommen naar de tweede plek in de verkoop van professionele toestellen.


In het home pc-segment is Acer, dat in West-Europa de tweede plek innam, met een daling in de verkoop van 25 percent naar de derde plaats gezakt ten koste van Asus. Dell, dat naar de vijfde plek zakte, zag de verkoop in de West-Europese consumenten pc-markt bijna gehalveerd worden ten opzichte van het vierde kwartaal 2011. Dell voelt ook de druk van HP en Lenovo in de professionele pc-markt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content