Gartner: pc’s worden weer duurder

. © Gartner

Het aantal verkochte computers en telefoons blijft toenemen, maar dat is vooral te danken aan de smartphone. Pc’s gaan er weer op achteruit omdat de prijzen moeten stijgen.

exemplaren. Het gaat dan om pc’s, tablets, ultramobiles en mobiele telefoons.

Voor pc’s en ultramobiles (waar Gartner zowel sommige tablets als 2-in-1’s onder plaatst) zakt de markt dit jaar naar 226 miljard dollar, 7,2 procent minder dan in 2014. Al moeten we benadrukken dat die daling maar 3,1 procent bedraagt als we de gewijzigde wisselkoersen niet meetellen.

Wisselkoersen

Dat er dit jaar minder pc’s worden verkocht heeft volgens Gartner te maken met de verwachte prijsstijging van de toestellen in Europa en elders. “Die komt er door de dalende waarde van de lokale munt tegenover de dollar,’ zegt Ranjit Atwal, research director bij Gartner. “Die situatie maakt dat pc-verkopers hun prijzen moeten verhogen om winstgevend te blijven. Maar dat beperkt op zijn beurt het aantal aankopen.”

Al wil Gartner niet spreken van een negatieve golf, zoals we die tot vorig jaar lange tijd meemaakten. Het gaat louter om een reactie op de huidige wisselkoersen.

Maar voor telefoons blijven we wel in de buidel tasten. We gaan dit jaar naar 1,9 miljard toestellen, een groei van 3,5 procent. Dat komt vooral door goedkopere toestellen. In het hoge segment gaan de prijzen wel omhoog, maar Gartner verwacht dat ook hier het platfond voorlopig is bereikt nu de markt verzadigd raakt. Hier speelt de koers van de euro minder een rol.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content