Gartner: security blijft groeien

Guy Kindermans Guy Kindermans is freelance journalist bij Data News.

Tegen 2016 groeit de security-markt tot 86 miljard dollar, ondanks druk op de ict-budgetten, aldus Gartner.

Tegen 2016 groeit de security-markt tot 86 miljard dollar, ondanks druk op de ict-budgetten, aldus Gartner. Ongeacht de wereldwijde economische crisis, blijven bedrijven stevig investeren in security producten en diensten. Volgens Gartner stijgen de wereldwijde security uitgaven dit jaar met 8,4 procent tot 60 miljard dollar (tegen 55 miljoen in 2011). Daarvoor tekenden security diensten, gevolgd door security software.

Voor de periode 2011-2013 zal de groei ca. 9 à 11 procent bedragen, om uiteindelijk dus uit te komen op een marktwaarde van 86 miljard doller in 2016. Dat wordt aangedreven door security budgeten die bij 45 procent van de respondenten stegen, naast 50 procent waar die gelijk bleven.

Een daling van het security budget was dit jaar weggelegd voor slechts vijf procent van de respondenten. Wellicht de meeste impact op de security budgeten werd genoteerd in de VS en Europa, en minder in de opkomende landena las Brazilië, China en Indië.

In het bijzonder gaat de aandacht uit naar technologie en diensten om risico’s en kwetsbaarheden te verminderen.

Kennis en context Gartner publiceerde tevens een nieuw overzicht van de ‘Application Security’ hype-cyclus, waar onder meer ‘dynamic application security testing’ en ‘SIEM’ (security information & event management) producten het ‘plateau van productiviteit’ bereiken (deze producten hebben zich bewezen en vinden brede ingang).

Twee technologieën die in de komende 10 jaar een grondige impact op de evolutie van producten zullen hebben, zijn ‘security intelligence’ en ‘context-aware security’. In het eerste geval wordt informatie uit verschillende bronnen samengebracht en gecorreleerd, met het oog op een betere inschatting van de gevaren en een bescherming in reële tijd van wat ook echt moet worden beschermd. In deze aanpak spelen personen uit de zakelijke kant van het bedrijf, ict’ers en experten inzake risicobeheer een belangrijke rol.

Context-aware security kan zich al in de komende 2 tot 5 jaar aandienen, en betreft producten die voor hun optimale werking informatie uit andere bronnen en omgevingen aanwenden voor een meer flexibele invulling van security policies.

Partner Content