Gartner: SSD haalt harde schijf de komende jaren niet in

. © Wikipedia / Alchemist-hp

Solid State Disks hebben de nodige voordelen boven harde schijven. Maar wat kosten betreft, leggen ze het voor de voorzienbare toekomst ruim af tegen harde schijven, stelt Gartner. Voor laptops blijft de harde schijf eerste keus.

Harde schijven kosten momenteel per gigabyte tussen de 2 en de 3 dollarcent, afhankelijk van de kwaliteit en opslagcapaciteit. Door technische vernieuwingen – zoals het opsluiten van de schijven in een compartiment met helium en het dichter opeen pakken van de bits door rechtstandige magnetisatie – gaan de kosten omlaag, richting de dollarcent per gigabyte aan het einde van dit decennium, voorspelt Gartner.

De capaciteit neemt daarbij gestaag toe. Een producent van laptops kan nu al voor een prijs onder de 100 dollar een harde schijf van 4 terabyte aan zijn product toevoegen. Voor rekencentrumtoepassingen worden harde schijven van 6 terabyte normaal. Aan het einde van dit decennium zullen harde schijven van 20 terabyte te verkrijgen zijn.

Die capaciteit zal blijven groeien door inzet van technieken als Bit Patterned Media Recording en Heat-Assisted Magnetic Recording. Over 10 jaar zullen dankzij dergelijke vernieuwingen dichtheden van 10 terabit per vierkante inch mogelijk zijn. Op dit moment ligt de gegevensdichtheid nog op maximaal 0,86 terabit per vierkante inch. In 2015 zullen daardoor harde schijven van 100 terabyte op de markt komen, verwachten de producenten van harde schijven.

SSD’s snel goedkoper en groter

De prijzen van SSD’s dalen de laatste tijd snel, en de capaciteit stijgt snel. Om met dat laatste te beginnen: Sandisk annonceerde bijvoorbeeld vorig jaar een SSD met een capaciteit van 4 terabyte. Die Optimus Max kost echter wel ruim 6000 euro op dit moment. SSD’s met kleinere capaciteit zijn wel relatief goedkoper, maar de prijzen liggen toch nog tegen de 40 cent per gigabyte.

Gartner verwacht wel dat die prijzen sterk zullen dalen, door driedimensionele architecturen in te voeren en de details op de chips te verkleinen. Maar zelfs dan zullen SSD’s aan het einde van dit decennium nog tussen de 14 en de 17 dollarcent per gigabyte kosten. En zelfs als Gartner zich een factor 2 vergist, zou een SSD van 20 terabyte in 2020 1400 dollar moeten kosten; een harde schijf met die capaciteit zal tegen die tijd naar verwachting 175 dollar kosten. (bron: Automatiseringgids)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content