Gartner verwacht 4,1 procent meer IT-uitgaven

Dit jaar zullen de wereldwijde uitgaven in IT oplopen tot 3,8 biljoen dollar. Analist Gartner verwacht dat zelfs ‘shocks’ zoals het nieuws rond Cyprus maar een beperkte impact hebben.

De uitgaven gaan over hardware, software, IT services en de telecommarkt. Die laatste is al jaar en dag de grootste bestedingspost. Hoewel de groei met 2 procent beperkt blijft, zullen de uitgaven in 2013 oplopen tot 1.688 miljard dollar.

De grootste stijging zit bij de toestellen. Die zullen dit jaar goed zijn voor 718 miljard. Dit ondanks een een nulgroei in de pc-markt en een daling bij printers. Dat wordt echter gecompenseerd doordat mee mensen duurdere smartphones aanschaffen.

Voor de datacentermarkt voorspelt Gartner een stijging van 3,7 procent dit jaar. Dat ligt 0,7 procent lager dan een eerdere voorspelling. Het analistenbureau wijt dat aan besparingen op korte termijn, onder meer in EMEA.

De softwaremarkt zal volgens Gartner de tweede grootste stijger dit jaar zijn met een groei van 6,4 procent tot 297 miljard dollar. Hier verwacht het bedrijf vooral veel van database management systems (DBMS), data ingregratietools en supply chain management.

Globaal stelt Richard Gordon, managing vicepresident bij Gartner dat zaken zoals de heisa rond de fiscal cliff in de VS en de problemen in Cyprus elke positieve wind hebben weggeblazen. Al verwacht hij dat nieuwe ‘shocks’ maar van korte duur zullen zijn. Dat zal misschien leiden tot tragere uitgaven, maar de strategische investeringen blijven wel verdergaan stelt hij.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content