Gartner waarschuwt voor ondoordacht gebruik cloudopslag

Gartner waarschuwt dat cloudgebaseerde opslag flexibel en goedkoop is, maar dat bedrijven de risico’s inzake beschikbaarbeid, beveiliging en privacy niet mogen onderschatten.

Gartner waarschuwt dat cloudgebaseerde opslag flexibel en goedkoop is, maar dat bedrijven de risico’s inzake beschikbaarbeid, beveiliging en privacy niet mogen onderschatten.

Het onderzoeks- en adviesbureau Gartner becijferde dat twintig procent van alle bedrijven een of andere vorm van publieke cloudopslag gebruikt. Negentien procent gebruikt private cloudopslag in productieomgevingen. Gartner waarschuwt voor het ondoordacht gebruik van cloudstorage door bedrijven. De gevaren zijn immers dezelfde als bij andere vormen van cloudcomputing en worden vaak onderschat. De aanbieders van cloudopslag zijn niet allemaal even goed in staat om de vereisten van bedrijven te vervullen.

Leveranciers van cloudopslag voor bedrijven moeten volgens Gartner de toegankelijkheid van hun diensten kunnen garanderen, instaan voor de beheerbaarheid ervan, aantonen dat ze bestand zijn tegen uitval en rampen, dat het systeem voldoende veilig is en dat het voldoet aan geldende reguleringen. Die kritische vereisten worden idealiter gecombineerd met een competitief prijskaartje en een aanbod van extra diensten, zoals cloudarchivering. In een rapport uit december somt Gartner tien cloudopslagbedrijven op die goed scoren op deze zes kritische criteria. Bij de uitverkorenen zijn Amazon, Google, Microsoft, IBM en Rackspace.

Gartner voorspelde vorig jaar dat consumenten in 2016 meer dan éénderde van al hun digitale gegevens in de cloud zullen opslaan. De gemiddelde hoeveelheid in de cloud opgeslagen data zou per gezin tegen 2016 stijgen tot 3,3 terabytes, tegenover 464 gigabytes nu. Volgens onderzoeksbureau IDC zal er in 2015 ruim 22,6 miljard dollar worden uitgegeven aan opslag in publieke en private clouds.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content