Gartner ziet groei voor security cloud diensten

Guy Kindermans Guy Kindermans is freelance journalist bij Data News.

Cloud gesteunde securitydiensten zijn tegen 2015 goed voor 4,2 miljard dollar, stelt Gartner, onder meer voor ’tokenization’.

Volgens een studie uit januari van dit jaar, zullen tegen 2015 ca. 10 procent van de diensten door ‘enterprise’-kwaliteit securitysystemen via de cloud worden geleverd. Dat stelt studiebureau Gartner op basis van eigen onderzoek in de VS en Europa. In de ‘cloud based security services’ markt zal dan ongeveer 4,2 miljard dollar omgaan.

De groei komt er omdat bedrijven op die wijze een gebrek aan in-huis expertise en specialisten willen remediëren evenals kosten drukken en makkelijker aan reglementaire verplichtingen voldoen. In eerste instantie wordt gemikt op e-mail security services (74% van de respondenten), gevolgd door ’tokenization as a service’ (27% van de respondenten). Dat laatste houdt in dat de gebruiker niet zelf persoonsgebonden informatie (personally identifiable information, PII) zoals kredietkaartgegevens moet opslaan, maar slechts een ’token’ (dat de gebruiker wordt toegestuurd ter bevestiging dat de persoon die met een kaart betaalt, daartoe ook het recht heeft). Op die wijze kan een bedrijf zich makkelijker (en geodekoper) in orde stellen met reglementen in het kader van onder meer de PCI DSS standaard. Ook ‘security information & event management’ (SIEM) diensten kunnen in de cloud worden geleverd.

De overstap naar meer cloud gesteunde securitydiensten za een impact hebben op de de levering van producten en diensten rond onder meer beveiligde gateways, ‘vulnerability assessment’ op afstand, evenals identiteits- en toegangscontrole. Dat alles zal leveranciers van cloud gesteunde diensten ten goede komen en bedrijven die dit niet kunnen doen, een concurrentiële achterstand bezorgen. In het bijzonder Var’s zonder clouddiensten kunnen lijden onder de verminderde aankopen van in-huis securitysystemen door bedrijven, inclusief lagere services uitgaven. “Security leveranciers die momenteel enkel hardware/software gesteunde oplossing bieden, met implementatienoden, moeten een productplan uitwerken, dat klanten toelaat naar de cloud over te stappen op hun eigen tempo.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content