Gartner ziet halfgeleidermarkt krimpen

De halfgeleidermarkt zag afgelopen jaar een pak minder uitgaven. Het Nederlandse ASML verliest zijn leidersplaats.

Het rapport van marktonderzoeker Gartner spreekt van een inkrimping van 16,1 procent ten opzichte van 2011. Uitgaven in de sector waren goed voor 37,8 miljard dollar.

Vooral waferproductie en lithografie doen het slecht. Zaken als logic manufacturing, 28/20 nanometer producties en yeld ramps-ups waren de voortrekkers in de sector. Tegelijk is er in de sector minder nood aan capaciteit. Dat is te wijten aan een overschot aan DRAM en een verschuiving van klassieke opslag naar NAND (flashopslag).

Gartner stelt ook een top tien samen van halfgeleiderfabrikanten op basis van omzet. Daar valt vooral op dat de Nederlandse Chipmachinefabrikant ASML zijn eerste plaats verliest aan Applied Materials.

Laatstgenoemde haalde een opzet van 5,513 miljard dollar en een marktaandeel van 14,4 procent. ASML deed het iets minder met 4,887 miljard euro omzet en een marktaandeel van 12,8 procent. Wel verliezen Zowel Applied Materials (-6,2 procent) als ASML (-28 procent) flink wat groei.

In termen van marktaandeel stijgt het belang van de top tien wel naar zeventig procent. In 2008 was dit maar 61 procent. Dat wijst er volgens Gartner op dat kleinere spelers niet kunnen opboksen tegen de groteren. De marktonderzoeker wijst daarom op een toenemende afhankelijkheid van een beperkte groep vendors.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content