Gartner ziet IT-markt weer groeien

© Getty Images/iStockphoto
Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

Wereldwijd krijgt de it-markt weer kleur dit jaar, met een groei van 3,2% tegenover nauwelijks 0,4% in 2013. Dat voorspelt althans onderzoeksbureau Gartner.

Volgens Gartner gaan de wereldwijde it-uitgaven dit jaar met 3,2% toenemen tot 3.800 miljard dollar. Dat is een forse toename vergeleken met de 0,4% groei in 2013.

De sterkste groei moet komen van de devices-markt (desktops, mobiele pc’s, smartphones en tablets): +4,4% tot 689 miljard dollar. In 2013 ging die markt er nog met 1,4% op achteruit. Dit gezegd zijnde ziet Gartner wel een verschuiving naar toestellen uit het middensegment in de meer mature markten, en naar instapmodellen in opkomende markten. Het onderzoeksbureau ziet een daling in de verkoop van desktop-pc’s: marktaandeel dat ingepikt wordt door (ultra)mobile pc’s en tablets waarbij de prijs de grootste differentiator wordt.

De verwachting is dat ook investeringen in datacenters zullen toenemen, met 2,3% tot 143 miljard dollar; groei die gedreven wordt de cloud, virtualisatie en mobility. Enterprise software zal echter de snelste groei kennen, oftewel 6,9% om af te klokken op 320 miljard dollar. Die groei is te danken aan investeringen in customer relationship management, database management systems, en data-integratietools.

In it-services wordt ook een groei verwacht met 4,6% tot 964 miljard dollar. Gartner denkt dat heel wat grote projecten van de consultancy-fase naar implementatie zullen evolueren.

Telecomdiensten tot slot mogen van een groei met 1,3% uitgaan: goed voor 1.655 miljard dollar. In dit segment blijven de vaste telefoondiensten dalen, terwijl gezinnen ‘en masse’ naar wifi overschakelen. Bedrijven zijn dan weer volop aan het migreren naar voip-diensten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content