Gates Foundation doneert 1,2 miljard dollar aan poliobestrijding

Bill Gates. © Getty Images

De Bill & Melinda Gates Foundation van Microsoft-oprichter Bill Gates doneert 1,2 miljard dollar voor de strijd tegen polio. Dat maakte de stichting bekend op de gezondheidsconferentie World Health Summit in Berlijn. Het geld komt ten goede aan het Global Polio Eradication Initiative (GPEI), dat in totaal al 5 miljard dollar van de Gates Foundation ontving.

In Berlijn is dinsdag een donorconferentie voor de strijd tegen polio. Die moet 4,8 miljard dollar inzamelen om de komende vier jaar elk jaar 370 miljoen kinderen in te enten tegen de ziekte en om zieke kinderen te verzorgen. Polio uitroeien is al sinds 1988 een doelstelling van de Wereldgezondheidsorganisatie.

De ziekte, die ook wel kinderverlamming wordt genoemd, verspreidt zich onder slechte hygiënische omstandigheden. Dankzij vaccinatie en verbetering van de levensomstandigheden kan 99 procent van alle besmettingen worden verhinderd.

‘Uitroeiing van de ziekte binnen bereik’

Polio veroorzaakt verlammingsverschijnselen en kan uiteindelijk ook tot de dood leiden. De afgelopen jaren stokte de vooruitgang in de strijd tegen de ziekte, onder meer omdat kinderen door de coronapandemie niet of te laat werden ingeënt. Polio komt nog voor in Pakistan en Afghanistan, en is onlangs voor het eerst sinds jaren ook in Afrika vastgesteld.Toch blijft de uitroeiing van de ziekte binnen bereik, denkt Bill Gates. ‘Als we samenwerken, kan de wereld deze ziekte de wereld uithelpen.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content