Gebruik elektronische media leidt tot slaaptekort bij jongeren

Adolescenten die ’s avonds nog computergames spelen, op het internet surfen of gsm’en, riskeren slaaptekort.

Adolescenten die ’s avonds nog computergames spelen, op het internet surfen of gsm’en, riskeren slaaptekort.

Het gebruik van elektronische media voor het slapengaan leidt tot een verlaat tijdstip om naar bed te gaan, langer wakker liggen en een kortere slaapduur. Dat blijkt uit een nieuwe studie van de Vrije Universiteit Brussel bij 1.298 Vlaamse adolescenten tussen 14 en 20 jaar.

Opvallend is dat de helft van de jongeren (49,7 procent) een tekort aan slaap aangeeft en ruim 30 procent kampt met veel tot heel veel slaperigheid tijdens de les. Verder is er een grote discrepantie tussen de mate van uitgerustheid tijdens de week versus het weekend. Zo meent slechts 11 procent van de adolescenten uitgerust te zijn in de week, dit in vergelijking met 63 procent in het weekend.

Vier op de tien jongeren heeft een televisie op de kamer, vijf op de tien een computer, acht op de tien een gsm, drie op de tien een Playstation en ten slotte zeven op de tien een mp3-speler.

Uit de resultaten blijkt dat vooral het gebruik van internet, gsm en computer- of videospelletjes, en in mindere mate het gebruik van televisie, tot een tekort aan slaap en een verhoogde slaperigheid overdag leidt. Ook het luisteren naar muziek in het uur voor het slapengaan, zorgt voor een langere inslaaptijd en een verminderde slaapduur.

Bron: Belga

Partner Content