
Gebruik emoji zorgt voor miscommunicatie
Een afbeelding zegt soms meer dan duizend woorden, maar dan moet je hem wel goed begrijpen. Bij emoji is dat niet altijd het geval, blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Minnesota.
Neem het grijnzende gezichtje. De onderzoekers vroegen respondenten wat ze dachten dat het betekende en kwamen tot verschillende resultaten. Ze vroegen om het gezichtje een cijfer te geven op een schaal van -5 (zeer negatief) tot +5 (zeer positief). Zeventig procent van de respondenten zag de emoji als een negatieve emotie. Daar tegenover staat 27 procent die hem positief interpreteert.

De onderzoekers denken dat mensen ze anders zien vanwege hun subtiele details, als de blosjes op de wangen of stand van de wenkbrauwen.
Het verschil in interpretatie wordt nog veel groter wanneer mensen een ander besturingssysteem hebben. Ieder merk heeft namelijk zijn eigen set met emoji’s, die er soms totaal anders uitzien. Op de iPhone heeft hij zijn tanden op elkaar en lijkt hij zenuwachtig te lachen. Op een Samsung zijn de wangen rood en lijkt het om een hartelijke lach te gaan.
The central crisis of our age: The potential for emoji miscommunication across platforms https://t.co/9WL80QfvH6 pic.twitter.com/3F6n9A5bxc
— Rob Price (@robaeprice) April 8, 2016
Een chatdienst als Whatsapp maakt overigens gebruik van de emoji’s van Apple, waardoor iemand met een toestel van een ander merk ook die afbeeldingen ziet. Hierdoor ontstaan minder misverstanden, maar ze zijn er nog steeds met grote regelmaat.

(WK)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier