‘Gebruik sms of sociale media om te communiceren en vermijd streaming van video en muziek’

© belga
Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

Omdat er zo veel mensen gelijktijdig willen bellen naar familie en vrienden op en rond de plaatsen waar de aanslagen vanmorgen plaatsvonden, zijn de netwerken lokaal overbelast. “We doen er alles aan om het probleem zo snel mogelijk op te lossen”, klinkt het bij Proximus en Mobistar.

De congestie van de gsm-netwerken doet zich vooral voor op en rond de plaatsen in Brussel waar de aanslagen vanmorgen werden gepleegd. “Enkele lokale antennes zijn inderdaad zwaar overbelast omdat er zo veel mensen gelijktijdig willen telefoneren”, knikt woordvoerder Jean-Pascal Bouillon van Mobistar.

“We hebben alvast een crisis-cel opgericht, en doen er alles aan om het probleem zo snel als mogelijk op te lossen. Wanneer zo’n gsm-antenne overbelast raakt? Dat verschilt van antenne tot antenne, en is afhankelijk van het aantal cellen op zo’n toestel. Het is dus moeilijk om daar een zinnig antwoord op te geven.”

Bij Proximus klinkt een gelijkaardig verhaal. “Ook wij merken dat het op sommige plaatsen in Brussel momenteel onmogelijk is om te bellen over het Proximus netwerk”, aldus Frédérique Verbiest. “De antennes zijn duidelijk overbelast. Veel details kunnen we nog niet vrijgeven, maar we werken aan een oplossing.”

Telenet en Proximus zetten wifi-hotspots gratis open

Telenet en Proximus laten intussen weten dat het zijn wifi-hotspots gratis openstelt voor het publiek. En de politie vraagt om overbelasting te vermijden door te sms’en in plaats van te bellen. Ook gebruikt u beter uw databundel in plaats van de gsm-functie, al vraagt het crisiscentrum om ook het internetverkeer zoveel mogelijk vrij te houden voor communicatie. ‘Vermijd voorlopig streaming van video en muziek’, klinkt het. Ook wordt er gevraagd nie tte bellen, en voornamelijk via sociale media en sms te communiceren.

Noodnummer 1771 overbelast

Het noodnummer 1771 dat naar aanleiding van de aanslagen in Brussel door het crisiscentrum van Binnenlandse Zaken werd geopend, is momenteel verzadigd. Dat meldt het crisiscentrum via Twitter. Het probleem zou vlug opgelost worden. In tussentijd roept het centrum op om zijn Twitteraccount (@CrisiscenterBE) te raadplegen voor meer informatie.

En in navolging van Telenet zet ook Proximus zijn WiFi-hotspots gratis open.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content