Gedaan met consumentenpc’s op Windows 7

© EPA

Je kan niet langer een pc met Windows 7 Home Basic, Home Premium of Ultimate kopen. Microsoft stopt na de losse verkoop ook met de vooraf geïnstalleerde versies.

Het gaat voor alle duidelijkheid niet om een plotse beslissing, wel om een uitdoofplan dat al langer voor elke versie bekend is. Op 31 oktober stopte het bedrijf met de retailversie van Windows 7, vandaag stopt het met de OEM-versie, dat is de vooraf geïnstalleerde versie die je bij een nieuw toestel krijgt.

Is Windows 7 nergens meer te krijgen?

Toch wel. Wie een zakelijk toestel koopt, met Windows 7 Professional, kan dit nog steeds via de fabrikant bestellen. Voor een retailversie, een doos die je in de winkel koopt, liep dit vorig jaar al af. Ook bestaat

Windows 8

Ook de retailversie van Windows 8 loopt vandaag af, maar hier kan je door de aankoop van een nieuwe pc alsnog een vooraf geïnstalleerde versie bekomen. Het alternatief is het nieuwere Windows 8.1, waarvoor momenteel nog geen einddata bekend zijn, maar dit is in principe niet voor de lancering van Windows 10, wat in de herfst van 2015 wordt verwacht.

Updates

Voor ondersteuning is het verhaal nog niet afgelopen. De mainstream support (waarbij je updates krijgt om bugs weg te werken) voor Windows 7 loopt af op 12 januari 2015. De extended support (enkel veiligheidsupdates) eindigt op 14 januari 2020. Voor Windows 8 is dat op 9 januari 2018 voor de mainstream support en 10 januari 2023 voor extended support.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content