Gedaan met last-minute fraude bij De Lijn

De Lijn gaat per sms aangekochte tickets vandaag met 60 seconden vertraging versturen.

Het gaat voorlopig om een test die enkel vandaag plaatsvindt, maar de bedoeling is om zwartrijders te slim af te zijn. Sinds de invoering van sms-tickets valt een boete immers makkelijk te ontwijken.

Bij een sms-ticket ontvang je enkele seconden na je aanvraag al een digitaal ticket op je gsm. Dat zorgt er voor dat zwartrijders op de bus of tram de bestel-sms hebben klaarstaan, maar de bestelling pas versturen op het moment dat er een controleur opstapt.

Volgens De Lijn had in de eerste drie maanden van dit jaar zo’n elf procent van alle PV’s die reizigers kregen te maken met sms-tickets die pas tijdens de rit werden opgevraagd. De vervoersmaatschappij waarschuwt dat wie na het opstappen een ticket bestelt per sms sowieso een PV riskeert.

Voorlopig zijn er geen plannen om de vertraging altijd en overal in te bouwen. Het bedrijf denkt er onder meer aan om dit in bepaalde tijdspannes, bijvoorbeeld de ochtendspits, of slechts bij een deel van de bestellingen met vertraging te laten uitvoeren.

Wie toch graag de rebel uithangt riskeert een boete van 75 tot 400 euro voor zwartrijden. Een sms-ticket doorsturen of vervalsen kan 150 tot 500 euro kosten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content