Geeft Slim de strijd om KPN op?

Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

America Movil zou bereid zijn om zijn bod op de Nederlandse telco KPN in te trekken. Het bedrijf van de steenrijke Mexicaan Carlos Slim reageert daarmee op de blokkade van de Stichting KPN.

America Movil zou bereid zijn om zijn bod op de Nederlandse telco KPN in te trekken. Het bedrijf van de steenrijke Mexicaan Carlos Slim reageert daarmee op de blokkade van de Stichting KPN. Eerder op de week bracht een speciale, aan KPN gelinkte stichting een soort van beschermingsmuur tegen het bod van America Movil in stelling. Dat gebeurde door een optie te lichten waardoor de stichting 50 procent van de aandelen in handen kreeg, en de zeggenschap bij het bedrijf kon overnemen. De poging van de Mexicanen om een meerderheidsbelang in KPN te verwerven, is voorlopig geblokkeerd.

De stichting KPN maakt zich naar eigen zeggen zorgen over de gevolgen die de ‘vijandige’ overname zou kunnen hebben voor de werkgelegenheid, de concurrentiekracht en de strategische koers van de historische Nederlandse operator.

Toch laat de stichting de deur nog op een kiertje. Ze is niet van plan om de pas verworven aandelen bij te houden, waardoor America Movil ze toch nog zou kunnen verkrijgen àls het bedrijf bereid is om terug ‘rond de tafel te gaan zitten’ (en met betere voorwaarden te komen).

In een reactie veegt America Movil de bezwaren van de stichting van tafel, en opperen de Mexicanen dat ze bereid zijn om hun bod op KPN in te trekken. Wat zoveel wil zeggen als dat Slim geen betere voorwaarden meer wil bieden, en dat hij zich niet onder druk laat zetten.

De Mexicaanse telecomgigant heeft momenteel bijna 30 procent van KPN in handen, en bood begin augustus 7,2 miljard euro voor de rest van het bedrijf.

Die demarche kwam er nadat de KPN-top had laten verstaan dat de Duitse dochter E-Plus (één van de kroonjuwelen van KPN) voor 8 miljard euro verkocht zou worden aan het Spaanse Telefonica.

Aanvankelijk wilde Slim die verkoop voorkomen omdat hij E-Plus nodig had om meer voet aan de grond te kunnen krijgen in Europa. Slim wil zijn aartsvijand Telefonica, dat erg sterk staat in Zuid-Amerika, immers op eigen terrein komen beconcurreren.

Maar uiteindelijk leek hij dan toch akkoord te gaan met de verkoop, zij het dan aan een hogere en door hem onderhandelde prijs (8,55 miljard euro). Nu de verkoop van E-Plus aan Telefonica lijkt te kunnen doorgaan, is KPN natuurlijk al heel wat minder interessant voor Slim. Dat verklaart ook voor een stuk waarom hij zijn bod wil intrekken als de Stichting KPN voet bij stuk houdt.

Beleggers reageerden al teleurgesteld op het nieuws van de blokkade. Het aandeel verloor al zo’n 6 procent.




Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content