Geen laptops meer op vluchten naar VS? Europa en Amerika overleggen over verbod

© REUTERS

De Europese Unie en de Verenigde Staten vergaderen woensdag in Brussel over een mogelijk Amerikaanse verbod op laptops en tablets aan boord van vliegtuigen, zo heeft een woordvoerder van de Europese Commissie maandag meegedeeld.

‘De Europese Commissie gaat woensdagmiddag met de Amerikaanse autoriteiten overleg plegen op hoog politiek en technisch niveau om samen elke nieuwe dreiging te analyseren en te werken aan een gemeenschappelijke aanpak’, zo kondigde de woordvoerder van de Commissie aan. De zegsman beklemtoonde het belang van ‘gemeenschappelijke en gecoördineerde actie’.

Vorige week raakte bekend dat de Amerikaanse autoriteiten een uitbreiding van de laptopban overwegen, onder meer naar Europese landen. Het verbod op het meenemen van laptops en tablets aan boord van vliegtuigen, een maatregel die mogelijke terreuraanslagen moet voorkomen, bestaat sinds maart voor vluchten vanuit luchthavens in Turkije, Saoedi-Arabië, Egypte en een aantal andere moslimlanden.

Vrijdag hielden de eurocommissarissen Dimitris Avramopoulos en Violeta Bulc en een aantal Europese ministers reeds een conference call met de Amerikaanse minister voor Binnenlandse Veiligheid John Kelly. Tijdens dat gesprek werd vooralsnog geen enkel verbod op elektronische toestellen aangekondigd, zo stipte de woordvoerder aan.

Partner Content