Geen netneutraliteit voor mobiele netwerken

Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

Google en Verizon stellen voor om netneutraliteit te behouden op vaste netwerken, maar om tegelijk meer macht te geven aan aanbieders van mobiele breedband.

Google en Verizon stellen voor om netneutraliteit te behouden op vaste netwerken, maar om tegelijk meer macht te geven aan aanbieders van mobiele breedband.

De internetgigant en de telecomoperator blazen warm en koud over het invoeren van verschillende snelheden en ‘snelwegen’ op het net. De gezamenlijke visie die beide partijen gisteren voorstelden, pleit voor het behoud van netneutraliteit op de vaste netwerken, maar stelt dat mobiele netwerken aan andere regels onderworpen moeten worden.

Het plan van Google en Verizon komt er na een mislukte machtsgreep van de Amerikaanse telecomwaakhond FCC (Federal Communications Commission). Naar eigen zeggen zijn beide bedrijven niet meteen gekant tegen meer regulering en een grotere rol voor de FCC, maar de organisaties koppelen daar wel enkele voorwaarden aan.

Het visiedocument spreekt over een ‘matige’ regulering van vaste netwerken. De Amerikaanse telecomwaakhond moet in de ogen van Google en Verizon dus meer macht krijgen om schendingen van de netneutraliteit te bestraffen. Momenteel worden er geen sites bevoordeeld of benadeeld door internetproviders, en dat moet zo blijven, heet het.

Maar mobiele netwerken worden buiten beschouwing gelaten. Meer nog: beide giganten vinden dat de FCC zich daar niet hoeft mee te moeien. Mobiele operatoren moeten de trafiek op hun netwerken kunnen afhandelen zoals de dat zelf wensen.

Uit een recent videogesprek met Google topman Eric Schmidt bleek trouwens al dat hij het een goede zaak zou vinden dat een mobiele provider videofilmpjes voorrang geeft op gewone webpagina’s, en dat internetbellen voorrang krijgt op het downloaden van een stukje software.

‘Op mobiele netwerken (waar smartphones en tablets gebruik van maken) is de beschikbare snelheid beperkt en kan het ‘slimmer’ omgaan met het netwerk er voor zorgen dat nieuwe diensten een eerlijke kans krijgen’, zo gaat de redenering. Niet toevallig is Verizon een van de grote mobiele operatoren in de VS.

De technologiebedrijven pleiten voor de creatie van een gelaagd systeem voor mobiele netwerken, waarbij verschillende snelheden gehanteerd worden voor verschillende online diensten. Er zou niet gediscrimineerd mogen worden naargelang de aanbieder van een dienst, maar wel op basis van de dienst zelf. Als voorbeelden voor diensten die een speciale behandeling verdienen, noemen ze live videostreaming en gezonheids-en onderwijsdiensten.

In zulk een scenario kan het desalniettemin niet worden uitgesloten dat breedbandproviders geld vragen aan partijen die de ‘snellere rijstroken’ willen gebruiken. Google bijvoorbeeld, zou al bereid zijn om in de buidel te tasten om het dataverkeer afkomstig van breedbandslurpende diensten zoals YouTube prioritair te laten behandelen.

Verder bevat het voorstel van het duo nog enkele uitzonderingen wat betreft netneutraliteit voor vaste breedbandverbindingen. Zo zouden breedbandboeren toch aanvullende online-diensten moeten kunnen aanbieden om zich te kunnen onderscheiden van de concurrentie. Diensten als geavanceerde gamingtoepassingen, die onder de categorie ‘aanvullend’ vallen, en dus buiten de voorgestelde netneutraliteit terecht komen.

De FCC zou intussen al afwijzend gereageerd hebben op het document van Google en Verizon.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content