Geen ‘pussies’

Luc Blyaert was hoofdredacteur bij Data News

Hij durfde lange tijd zijn conclusies niet publiceren, maar Charles Darwin was geen pussy. Dat vertelde bioloog en journalist Dirk Draulans tijdens de jongste MIT-Club bijeenkomst.

Hij durfde lange tijd zijn conclusies niet publiceren, maar Charles Darwin was geen pussy. Dat vertelde bioloog en journalist Dirk Draulans tijdens de jongste MIT-Club bijeenkomst. Hij volgde maandenlang de zeeroute van Darwin en erkende de gevaren waar de voortrekker van de evolutieleer aan bloot stond. ‘The survival of the fittest’, weet u nog wel.

Ook in onze bijzonder jonge ict-sector is deze theorie van belang. Niet alleen zie je dat sommige bedrijven enorm snel groeien en op korte termijn gigantische proporties aannemen, denk maar aan Google en Facebook. Enkele bestaande spelers beginnen ook steeds meer op kolossen te lijken die de hele keten end-to-end willen beheersen. Het speelveld blijft even groot, maar sommige goden nemen steeds meer ruimte in. Zo zie je dat er een paar grote machtsblokken ontstaan: HP, Cisco, IBM en Microsoft, die steeds verder hun terrein afpissen. Bovendien beschikken ze over bergen cash, waar oom Dagobert alleen maar van kon dromen.

Consolidatie wordt dan ook één van de grote thema’s van 2011. En omdat ze steeds groter worden en zowel it als infrastructuur willen beheersen, proberen ze hun klanten in hun ‘single vendor’ strategie te lokken. Dat debat is niet nieuw. Neem je één leverancier of ga je toch maar voor meerdere spelers?

In een recent onderzoek bij honderden grote bedrijven haalt Gartner het idee onderuit dat kiezen voor één leverancier minder complex is, makkelijker te managen en veel betrouwbaarder is dan een aanpak waarbij meerdere spelers betrokken zijn. Meer nog, het is zelfs niet goedkoper: over vijf jaar gespreid zou de ‘cost of ownership’ zelfs 15 tot 20 procent duurder zijn. Financiële managers rekenen al te vaak op korte termijn, ict-verantwoordelijken kunnen toch best wat verder kijken. Het is aan hem of haar om de gevaren te ontwijken en een kaart bij te houden die rekening houdt met de evolutieleer. Cio’s en ict-verantwoordelijken zijn immers ook geen pussies.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content