Geen vertraging voor Galileo door China

Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

Het Europese navigatiesysteem Galileo loopt geen bijkomende vertraging op door de Chinese plannen voor een eigen netwerk van navigatiesatellieten, zo countert D/GAL directeur René Oosterlinck berichten terzake in de pers.

Het Europese navigatiesysteem Galileo loopt geen bijkomende vertraging op door de Chinese plannen voor een eigen netwerk van navigatiesatellieten, zo countert D/GAL directeur René Oosterlinck berichten terzake in de pers.

Evenmin zou Europa de rechten op frequenties verliezen, mocht China in staat zijn sneller een satellietconstellatie in de ruimte te krijgen. “We hebben onze frequenties in 2000 gevraagd op de World Radiocommunication Conference in Istanbul en de verplichting was voor juni 2006 minstens één satelliet in de ruimte te hebben”, stelt Oosterlinck. Door zijn beslissing in 2003 om ook in een alternatieve testsatelliet te voorzien, is Europa daar ook in geslaagd. Vorig jaar werd al een tweede satelliet gelanceerd, zodat nu continu testen kunnen worden uitgevoerd.

Het gevolg is dat de Chinezen nu met Europa moeten coördineren inzake compatibiliteit en signaalinterferentie om te voorkomen dat de signalen van de beide navigatiesystemen elkaar zullen beïnvloeden. Er wordt immers sowieso van hetzelfde deel van het radiospectrum gebruik gemaakt. “Het probleem daarbij is dat er wel duidelijke verplichtingen terzake zijn geformuleerd voor geostationaire satellieten, maar niet voor de Medium Earth Orbit satellieten, zoals de navigatiesatellieten”, erkent Oosterlinck.

Algemeen heeft René Oosterlinck in de voorbije maanden de regels op punt gesteld die worden gehanteerd bij de offerteaanvragen in de productiefase. “Vandaag zijn de procedures voor drie van de zes werkpakketten opgestart”, aldus Oosterlinck. Een vertraging van 6 tot 9 maanden voor de anderen kan geen problemen opleveren, want het huidige grondsegment “kan al een 12 satellieten controleren.” Meer nog, Europa beschikt ondertussen al sinds begin deze maand over het opgeleverde EGNOS systeem, dat een hoge precisie weet te persen uit het bestaande gps-systeem (onder meer voor precisielandingen door vliegtuigen).

Aangesteld tot directeur van het Directoraat Galileo medio 2008, loopt het mandaat van René Oosterlinck nog tot eind 2010 en dan houdt hij het wel voor bekeken. “Ik zal dan aan de (leeftijds)limiet zitten, en het is toch ook wel zwaar, met constant reizen.” Tegen die tijd moeten dus wel de meeste wolfklemmen en schietijzers die nood hebben aan de Belgische compromiskwaliteiten op het pad van Galileo zijn weggewerkt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content