Geen woord

Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

Geen woord staat er in de 31 december-regeringsverklaring van Herman Van Rompuy I, geen woord over ict, breedband of kenniseconomie.

Geen woord staat er in de 31 december-regeringsverklaring van Herman Van Rompuy I, geen woord over ict, breedband of kenniseconomie.

Wel over vertrouwen, het herstel van het vertrouwen, het vertrouwen in de toekomst. De regering als behoeder van het algemeen belang: ‘de goede werking van onze instellingen hangt af van een efficiënte staatstructuur’, zo staat halfweg de drie velletjes te lezen. Niet alleen structuur maar ook een efficiënt gebruik van ict-middelen, breedband en concurrentie, bieden mogelijkheden om de economische malaise van antwoord te dienen. Oude krokodillen weten daar geen raad mee en blijven bij hun beproefde recepten. Fluisteren boodschappen in hun met de rechterhand bedekte Blackberry (toch ict?), als waren het veiligheidsagenten, behoeders van het algemeen belang. De waan, het geheim van de dag. Zo zie je onze politici wandelgangen met de handen voor de mond. Geen woord geven ze vrij.

Een regeringsverklaring zonder poeha. Minister van werk en gelijke kansen, Joëlle Milquet, ook vice-premier, werd tijdens de toespraak van de nieuwe eerste minister, zelfs betrapt op surfgedrag (toch ict?). Op immoweb was ze op zoek naar een nieuw pand. In een niet bepaald kansarme buurt.

Diezelfde dag sneuvelde er alweer een sms-record. Bijna 80 miljoen Belgische sms’jes werden er tijdens nieuwjaarsnacht verstuurd. Vreemd hoe mensen elkaar kussend om de hals vliegen, maar nauwelijks kunnen wachten om te zien wie op hun gsm al dat gebiep ontlokt. Woorden, kreupele woorden met gelukwensen. Waarna ze zich tokkelend verschuilen in hun (gem)eenzaam gsm-hol.

De sms-onderhandelingen, zo werden de vorige regeringsgesprekken getypeerd. Laat ons dat nu maar eens overstijgen en strategische beleidslijnen uitdokteren, ook en vooral in ict. En als Van Rompuy I het inderdaad tot 2011 kan trekken, dan zijn er tijd en mogelijkheden zat om dat waar te maken. Geen woorden, maar daden. Het zou mooi zijn.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content