Geens zet digitalisering Justitie opnieuw op de rails

Koen Geens. © BELGA

De advocaten, notarissen en gerechtsdeurwaarders gaan beter samenwerken met Justitie om hun werk verder te digitaliseren. Dat is het gevolg van een samenwerkingsprotocol dat de beroepsgroepen woensdag sloten met Justitieminister Koen Geens.

Drie digitale projecten werden woensdag in het staatsblad gepubliceerd en kunnen dus van start gaan. Zo kunnen in de rechtbanken van koophandel de advocaten hun conclusies voortaan elektronisch doorsturen. Vanaf begin juli kunnen advocaten, notarissen en gerechtsdeurwaarders via de e-box hun documenten ook elektronisch doorsturen naar de vredegerechten. Via het systeem hebben de documenten de waarde van een aangetekende brief. Tot slot kunnen ook de onbetwiste schuldvorderingen vanaf 2 juli digitaal worden verwerkt.

“We zijn nog lang niet rond met de informatisering van Justitie, maar deze drie projecten zullen aanzienlijke besparingen toelaten”, zei Geens bij de ondertekening. “De uitdaging wordt om een cultuuromslag te realiseren, wat niet mogelijk is zonder de steun van de betrokken beroepsgroepen.”

De ondertekenaars van het protocol willen tegen eind volgend jaar zeven extra digitale projecten op poten zetten, waaronder een systeem voor elektronische betaling aan Justitie en de digitale afwikkeling van de collectieve schuldenregeling. Op langere termijn moet er een digitale databank komen van alle vonnissen en arresten. De betrokkenen zullen voortaan minstens twee keer per jaar overleggen. # [Belga/KVdS]

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content