Geert Bourgeois: “Aanpak Uber en Airbnb niet hetzelfde”

© BELGA/Dirk Waem

Vlaams minister van Toerisme Geert Bourgeois (N-VA) benadrukt dat de Vlaamse aanpak van verhuurwebsites als Airbnb en Couchsurfing niet op één lijn zit met het Brusselse verbod op Uber-taxi’s.

Over het ook in Brussel actieve Amerikaanse taxi-alternatief Uber – dat het mogelijk maakt via een smartphone-app een taxi te bestellen – is de jongste dagen veel inkt gevloeid. Brussels minister Brigitte Grouwels (CD&V) kwam in het oog van de storm terecht met haar pleidooi voor regulering, opgepookt door forse kritiek van de liberale eurocommissaris Neelie Kroes.

En nu lijkt de Vlaamse overheid ook verhuursites als airbnb.be en couchsurfing.org aan te pakken, aldus Gazet van Antwerpen. De overheid gaat volgens de krant actief op zoek naar mensen die via internet een kamer in hun woning beschikbaar stellen aan toeristen. Ze moeten zich aanmelden en aan bepaalde brandveiligheidseisen voldoen, anders riskeren ze een boete van 250 euro.

Opnieuw mengde Kroes zich op Twitter in de discussie. Ze vroeg uitleg over de manier waarop Vlaanderen omgaat met Airbnb en Couchsurfing. “Ik zou graag meer weten over Airbnb en Couchsurfing in Vlaanderen. Ik begrijp dat het niet gebannen wordt, maar dat aanbieders gevraagd wordt zich te registreren/aan bepaalde standaarden te voldoen? “, tweette ze.

Bourgeois haastte zich om die regeling uit het Uber-vaarwater te houden. “Plaats het verbod op Uber en de melding van Airbnb toch niet op één lijn”, twitterde hij. “Voor de commerciële verhuur van maximum twee kamers volstaat een melding en is dus geen vergunning nodig.” De brandveiligheidsregels zijn voor de veiligheid, maar ook voor de creatie van een “gelijk speelveld” met de professionele verhuurders. En als je familie, vrienden of kennissen logies verschaft, is een melding “uiteraard” niet nodig, aldus nog Bourgeois. (Belga/MI)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content