Gegevens van 150.000 onderzoeken bij Emmaüs stonden onbeveiligd

© iStock

Door het datalek bij het bedrijf iGuana hebben gegevens van 150.000 onderzoeken in de algemene ziekenhuizen van de vzw Emmaüs onbeveiligd op het internet gestaan.

“Er is geen gevaar geweest voor de privacy van de patiënt”, zegt Peter De Becker, de afgevaardigd bestuurder van Emmaüs, die wel toevoegt heel zwaar te tillen aan de zaak. Emmaüs heeft iGuana in gebreke gesteld, melding gedaan bij de Privacycommissie en een klacht ingediend tegen onbekenden.

De Becker benadrukt dat Emmaüs zijn dossiers zelf digitaliseert. Het bedrijf iGuana werd ingeschakeld bij de overgang naar een nieuwe software op één dienst, “om historische data, gaande van 1988 tot 2011, om te zetten in een voor die nieuwe software leesbaar formaat”, aldus De Becker.

“De data die door ons op een beveiligde wijze werden overgemaakt aan de firma iGuana, werden door een interne fout van een van hun medewerkers op een niet beveiligde publiek toegankelijke site geplaatst”, stelt Emmaüs. Het gaat om gegevens van 150.000 onderzoeken uit die periode van bijna 25 jaar, voegt De Becker toe, “op een totaal van ruw geschat meer dan 1,3 miljoen die aan het bedrijf werden doorgestuurd”.

IGuana liet aan Emmaüs weten dat het niet gaat om medische dossiers, maar om patiëntgegevens in verband met één medisch-technisch onderzoek. “De gegevens zijn ongestructureerd, wat betekent dat de namen van patiënten en resultaten niet aan elkaar gekoppeld kunnen worden”, aldus Emmaüs.

Hoewel de privacy van patiënten uiteindelijk niet in het gedrang kwam, zegt afgevaardigd bestuurder De Becker heel zwaar te tillen aan de zaak. “De firma heeft ons niet verwittigd; we moesten het datalek vernemen van de media”, zegt hij. “De informatie zou bovendien blijkbaar een maand lang onbeveiligd hebben gestaan”, zegt De Becker nog. Hij stelt zich vragen bij de interne waarschuwingssystemen van iGuana.

Het consumentenprogramma “Meldpunt” van de Nederlandse omroep Max bracht het datalek dat ook twee ziekenhuizen in Nederland trof, naar buiten.

De algemene ziekenhuizen van de vzw Emmaüs zijn het AZ Sint-Maarten in Mechelen/Duffel en het AZ Sint-Jozef in Malle. De vzw bekijkt of het mogelijk is om alle patiënten van wie gegevens onbeveiligd online hebben gestaan, te verwittigen. Mensen met vragen kunnen alvast terecht op de mailadressen azsintmaarten@emmaus.be en azsintjozef@emmaus.be. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content