Gehackte mails tonen massaal misbruik medicijnen tijdens Olympische Spelen

Olympische Spelen in Rio de Janeiro © Reuters

In de maanden voor de Olympische Spelen is het Amerikaanse antidopingbureau USADA overstelpt met aanvragen voor medische attesten door Amerikaanse sporters, die zich voorbereidden op Rio 2016. Dat schrijft het Duitse blad Der Spiegel donderdag op basis van gelekte gegevens door het collectief Fancy Bear.

Uit gehackte emails zou blijken dat tal van topsporters plots gebruik wilden maken van het zogenoemde Therapeutic Use Exemptions, een programma dat het mogelijk maakt met toestemming producten van de dopinglijst te gebruiken tegen bijvoorbeeld astma of een ontsteking.

Veel aanvragen

Op 30 juni meldde een medewerkster van USADA in een mail: ”Het houdt maar niet op. Ik krijg aanvragen voor prednison van zwemmers en atleten, die nu met de trials bezig zijn.” Prednison is een ontstekingsremmer die onder meer gebruikt wordt tegen reuma en op de verboden lijst staat. ”Het is niet normaal hoe veel aanvragen we nu krijgen. Veel meer nog dan voor Londen 2012.”

Eerder kwamen de hackers al naar buiten met medische gegevens waaruit bleek dat sporters als Serena en Venus Williams, Chris Froome, Bradley Wiggins en Rafael Nadal met toestemming – en dus niet strafbaar – verboden medicijnen hadden gebruikt.

Niet aan de regels

”Het legt erg veel druk op ons team om alle aanvragen te behandelen”, mailt Matthew Fedoruk, een van de bazen van USADA die eerder in het jaar al bij wereldantidopingorganisatie WADA het probleem had aangekaart. Volgens Fedoruk hielden de meeste sporters die om een TUE vroegen zich niet aan de regels, die bijvoorbeeld inhouden dat dertig dagen voor gebruik van een bepaald medicijn al een attest moet zijn aangevraagd.

(ANP/WK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content