Gehackte simkaartenleverancier van Proximus, Mobistar en Base: ‘Onze producten zijn veilig’

© .
Michael Ilegems Chef van Knack Focus en KnackFocus.be

De simkaarten van Gemalto waar onder meer Proximus, Mobistar en Base gebruik van maken zijn veilig, ondanks de hack door de inlichtingendiensten NSA en GCHQ. Dat stelt de fabrikant op basis van ‘initiële’ onderzoeksresultaten.

Zopas onthulde The Intercept dat de Amerikaanse inlichtingendienst NSA en diens Britse tegenhanger GCHQ in 2011 en 2011 de simkaartenproducent Gemalto hebben gehackt, om zo de mobiele communicatie via simkaarten te kunnen onderscheppen.

Het nieuws deed vermoeden dat klanten van Proximus, Mobistar en Base – die alle drie klant zijn bij Gemalto – afgeluisterd konden worden. Ook ING België, waaraan Gemalto bankkaartlezers levert, werd in de zaak genoemd.

‘Simkaarten zijn veilig en er is geen financiële schade’

Maar ‘initiële conclusies’ van Gemalto ‘wijzen uit dat de simkaarten, bankkaarten, paspoorten en andere producten veilig zijn’, stelt het bedrijf. De simkaartenfabrikant verwacht ook ‘geen significante financiële schade’ als gevolg van de hackperikelen.

De volledige onderzoeksresultaten worden woensdag 25 februari door Gemalto naar buiten gebracht op een persconferentie in Parijs.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content