Geheime politie-informatie op internet

Via de officiële politiesite fedpol.be is een heleboel informatie toegankelijk die niet bedoeld is voor het grote publiek.

Via de officiële politiesite fedpol.be is een heleboel informatie toegankelijk die niet bedoeld is voor het grote publiek.

Dat meldde Het Laatste Nieuws dit weekend. Een lijst met de namen van alle agenten van het land – met hun rang, eenheid en telefoonnummer – is er na enig zoeken gewoon op terug te vinden. Zelfs de namen van leden van de elite-eenheid van de politie, die alle aandacht angstvallig mijden, staan zomaar op de site.

Maar ook instructies om politiekaarten na te maken, procedures om een helikopter van de politie in te schakelen en zelfs paswoorden om in internationale politiedatabanken te geraken, liggen zomaar te grabbel.

Het Laatste Nieuws beklemtoont dat de informatie toevallig ontdekt werd tijdens het surfen op fedpol.be, waar op zeker ogenblik een “login-venster” opdook. De redacteurs hebben volgens adjunct-hoofdredacteur Hans Deridder geen vals, onderschept of gekraakt paswoord gebruikt om het loginvenster voorbij te geraken.

“Ze gebruikten evenmin hackprogramma’s of andere computerkraaktoestanden. Ze meldden zich doodgewoon aan als ‘guest’, waarna de politiewebsite zélf een paswoord ‘genereerde’ en de journalisten toegang verschafte tot onder meer een ‘directory’ met mapjes waarin, totaal onbeschermd en niet-versleuteld, allerlei bestanden met gevoelige en geheime informatie in te kijken waren”, aldus Deridder.

Bron: Belga

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content