Gelekte specs van Intels ‘Skylake’-processorreeks imponeren

© web
Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

De prestaties van Intels nieuwste generatie ‘Skylake’-processors gaan fors omhoog. Dat blijkt althans uit slides uit een gelekte presentatie van de chipbakker.

Grosso modo zou een Skylake-processor 10 tot 20 procent beter presteren bij single thread en multi threaded verwerking dan zijn Broadwell voorganger. De prestaties op het vlak van 3D-gaming zouden zelfs tot 50 procent omhoog gaan. En de accu van een mobiel apparaat moet het 30 procent langer kunnen uitzingen, blijkt uit één van de slides.

Een tweede slide specificeert een aantal verbeteringen per processortype. Voor de S-Series (voor desktops) meldt Intel ten opzichte van Broadwell een prestatieverbetering van 11 procent op de SPECint-benchmark, 28 procent snellere verwerking van grafische instructies op de 3D Mark 11 Graphics Score en een energieverbruik dat 22 procent lager afklokt.

Voor mobiele toepassingen introduceert Intel drie modellen, de Y-, U- en H-Series. De Y-Series biedt de grootste prestatieverbeteringen, met een toename van 17 procent gemeten naar de SPECint-benchmark, tot 41 procent betere grafische prestaties volgens de 3DMark Graphics Score en 1,4 uur langer kijkplezier bij het afspelen van een lokale video (dus zonder netwerkverkeer) op 1080p, wanneer de accu 35WHr levert.

“De dagen van kleine stapjes vooruit zijn kennelijk voorbij, Intel maakt zich op voor iets groots”, concludeert de redactie van Fanlesstech, dat de slides in handen kreeg. Met name de vooruitgang in grafische prestaties bij de mobiele processors met lagere energiebehoefte imponeert.

Het lijkt daarom zeker de moeite waard om even af te wachten totdat apparaten met Skylake-processors op de markt komen. Intel zal volgens sommigen de eerste desktopmodellen op 5 augustus uitbrengen, op Gamescom in Duitsland. Anderen denken eerder aan het Intel Developer Forum, medio augustus.

Intel zelf zei eerder dat er dan ook meteen mobiele varianten zijn. Het Taiwanese DigiTimes meldt echter dat de mobiele varianten in oktober op de markt komen, in 18 varianten. Helemaal zeker is dat niet.

Hoewel DigiTimes dicht bij het vuur zit dankzij de connecties met de Taiwanese en Chinese chipproducenten, is de informatie van die site niet altijd betrouwbaar gebleken. Het kan natuurlijk ook nog zijn dat alle Skylake-processors pas in oktober gelanceerd worden.

(FT i.s.m. AutomatiseringGids)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content