‘Genegeerd worden op Facebook is psychologische hel’

© Belga
Michael Ilegems Chef van Knack Focus en KnackFocus.be

In Australië is, wederom, een onderzoek uitgevoerd naar het effect van Facebook op onze eigenwaarde. De conclusie: wie genegeerd wordt op Facebook, voelt zich buitengesloten en wanhopig.

Geef toe: wellicht vindt u de vind-ik-leuks en de commentaren onder uw statusupdates op Facebook even belangrijk als de statusupdates zelf. Volgens de Australische School of Psychology, een onderdeel van de University of Queensland, is genegeerd worden op Facebook “een psychologische hel”.

De school voerde een tweeledig onderzoek uit, schrijven Science Daily en CNet. Bij een eerste studie mocht de helft van de deelnemers actief statusupdates plaatsen, de andere helft mocht enkel de statussen van vrienden observeren, zonder iets te posten.

De deelnemers van de tweede studie mochten naar hartenlust statussen posten, liken en becommentariëren. Wat de helft van hen niet wist, is dat hun computers zo ingesteld waren dat er geen likes of reacties konden verschijnen onder hun berichten.

Achteraf werden alle deelnemers geïnterviewd. Uit die gesprekken bleek dat de Facebookers die niets mochten posten (uit het eerste onderzoek) en de gebruikers die geen likes of comments kregen (uit het tweede onderzoek) zich “uitgesloten”, “onzichtbaar” en “minderwaardig aan anderen” voelden. De laatste participanten voelden zich ook gekrenkt in hun eigenwaarde en voelden minder controle.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content