General Motors plant zelfrijdende wagens binnen twee jaar

GM verwacht dat het binnen twee jaar een wagen op de markt heeft die zo goed als volledig zelfstandig kan rijden.

GM verwacht dat het binnen twee jaar een wagen op de markt heeft die zo goed als volledig zelfstandig kan rijden.

Het gaat nog niet om volledig autonoom rijden, maar Mary Barra, ceo van GM, zegt dat de zogenaamde Super Cruise van GM je handen- en pedalenvrij laat rijden op snelwegen of wanneer je in de file staat. De technologie zal voor het eerst opduiken in een nieuwe Cadillac die binnen twee jaar op de markt komt.

Ongeveer gelijktijdig plant de autoconstructeur een model met zogenaamde Vehicle2Vehicle-technologie waarbij wagens onderling kunnen communiceren om aanrijdingen en opstoppingen te voorkomen.

De ambities van GM gaan niet zo ver als Google, maar zoals The Verge terecht opmerkt heeft een project van een klassieke constructeur als GM veel meer kans op slagen omdat de makers beter vertrouwd zijn met de regulering en technologie sneller mainstream kunnen maken door hun breed netwerk aan automerken. In België is GM vooral bekend als het moederbedrijf van Opel en Chevrolet.

Ook andere constructeurs denken momenteel actief na over zelfrijdende wagens. BMW demonstreerde onder meer al een systeem waarbij je op de snelweg binnen je rijvak en op een afstand van je voorligger blijft. Enkele maanden geleden kon je nog in Data News lezen hoe Audi experimenteert met wagens die je met je smartphone kan starten en in/uit een parkeerplaats laat rijden. Maar het blijft voor elke constructeur balanceren tussen extra comfort en eventuele bezorgdheid van de bestuurder dat ze de wagen niet zelf onder controle hebben.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content