Generatie Y kan niet meer zonder smartphone

Michael Ilegems Chef van Knack Focus en KnackFocus.be

Netwerkgigant Cisco polste bij 1.800 studenten en jonge professionals uit 18 verschillende landen naar hun smartphonegedrag, en goot de resultaten in een omvangrijk rapport.

Netwerkgigant Cisco polste bij 1.800 studenten en jonge professionals uit 18 verschillende landen naar hun smartphonegedrag, en goot de resultaten in een omvangrijk rapport.

Bij negen op de tien jongeren is het nakijken van e-mails, sms’jes en updates op sociale netwerken op hun telefoon een vast ochtendritueel. Eén op vijf respondenten neemt zijn of haar smartphone iedere tien minuten van de dag ter hand. Ruim een kwart kan niet eens bijhouden hoe vaak de telefoon gedurende de dag bovengehaald wordt.

Mobieltjes worden op alle mogelijke plaatsen en tijdstippen uit de broekzak gehaald: tijdens etentjes (bijna 1 op 2), in bed (3 op 4), in de badkamer (1 op 3) of achter het stuur (1 op 5).

60 procent gebruikt minder dan tien apps actief, 20 procent meer dan tien. Applicaties voor e-mail, sms of sociale media zijn veruit het populairst.

Uit het onderzoek van Cisco blijkt nog dat de meeste jongeren bijna verslaafd zijn aan hun smartphone: zes op de tien raadpleegt de smartphone onbewust of dwangmatig. Vooral vrouwen geven toe verknocht te zijn aan hun telefoon – 83 procent, tegenover 63 procent van de mannen. Zes op de tien respondenten zou beter willen kunnen weerstaan aan de drang naar hun toestel, en ruim vier op de tien zou zich niet op zijn of haar gemak voelen zonder smartphone.

Twee op de drie ondervraagden brengt naar eigen zeggen meer tijd door met vrienden in de online wereld dan in de realiteit. Volgens 81 procent verschilt onze online identiteit echter wel van onze echte persoonlijkheid, 44 procent gaf dan weer toe dat hun online en hun offline identiteit overeenkomen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content