Gent haakt af voor sms-parkeren

De stad Gent heeft geen geschikte kandidaat gevonden om sms-parkeren in te voeren.

De stad Gent heeft geen geschikte kandidaat gevonden om sms-parkeren in te voeren. De kosten lopen veel te hoog op en de aangeboden systemen zijn gebonden aan een specifieke mobiele operator, zegt het stadsbestuur.

Tussen 16 februari 2007 en 17 maart 2009 kon straatparkeren in Gent met een sms betaald worden. Het prepaidsysteem, waarbij de gebruiker op voorhand zijn parkeerrekening betaalde, bleef met een gebruiksgraad van 2 procent echter beneden de verwachtingen. De commissie Openbare Werken van de stad schreef een overheidsopdracht uit voor een “postpaid”-systeem, waarbij parkeertijden achteraf via een gsm-factuur vereffend worden.

De twee bedrijven die zich kandidaat stelden, P-Mobile en Mobile-for (Belgacom), voldeden niet aan de gestelde voorwaarden. De kandidaten konden geen open betaalsysteem bieden, onafhankelijk van de gsm-operator. De bijkomende kosten voor zowel de parkeerder als het Parkeerbedrijf zijn ook zeer hoog in vergelijking met andere elektronische betaalmethodes, zegt het stadsbestuur.

“Zolang er geen algemene, (inter)nationale en gebruiksvriendelijke betaaltoepassing via de gsm bestaat, vreest het Parkeerbedrijf dat steden en gemeenten die dat systeem willen aanbieden, afhankelijk zullen blijven van aanbieders die zich min of meer in een monopoliepositie bevinden en dan ook vrij hoge eisen kunnen stellen aan klanten en exploitanten.”

De stad onderzoekt alternatieven zoals betalen met Maestro en kredietkaarten en denkt ook in de richting van smartphone-toepassingen.

Bron: Belga

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content