Gent mag e-schepencolleges organiseren

In Gent kunnen de vergaderingen van het schepencollege voortaan per videoconferentie doorgaan. De Oost-Vlaamse gouverneur André Denys gaf Gent daarvoor toelating.

In Gent kunnen de vergaderingen van het schepencollege voortaan per videoconferentie doorgaan. De Oost-Vlaamse gouverneur André Denys gaf Gent daarvoor toelating.

Het Gentse schepencollege vroeg in juni aan de gouverneur of er wettelijke bezwaren zijn om schepencolleges per videoconferentie te laten doorgaan. Gouverneur André Denys onderzocht de vraag en ziet een opening in artikel 51 van het nieuwe gemeentedecreet. “Het decreet spreekt zich niet expliciet uit, er staat niet in dat het mogelijk is, maar het wordt ook niet uitgesloten”, aldus Denys.

Aan de toelating om schepencolleges van op afstand te organiseren, zijn wel drie voorwaarden verbonden. “Om te beginnen mag het middel slechts uitzonderlijk gebruikt worden met een limiet op jaarbasis van maximaal tien procent van de vergaderingen. Bovendien mogen tijdens de e-colleges enkel dossiers aan bod komen die aan termijnen gebonden zijn, zoals vergunningsdossiers bijvoorbeeld”.

Ten tweede moet het principe van de collegialiteit gerespecteerd worden. “Alle leden van het college moeten akkoord gaan dat het agendapunt bij elektronische vergadering wordt afgehandeld”. Tot slot legde de gouverneur een deontologische voorwaarde op. “De beslotenheid van de vergadering moet verzekerd worden. Dat betekent bij wijze van spreken dat de schepen alleen met zijn webcam in een kamer moet vergaderen.” Deze zomervakantie na de Gentse feesten, als traditioneel verschillende schepenen op verlof gaan, zullen voor het eerst e-colleges plaatsvinden.

Bron: Belga

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content