.gent open voor het grote publiek

© .
Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

De nieuwe Belgische domeinextensie .gent kan vanaf maandag vrij geregistreerd worden. De consumentenprijs klokt af op ongeveer 25 euro per jaar.

Elke nieuwe internetextensie moet een aantal stappen doorlopen alvorens ze live mag gaan. Eén van de belangrijkste mijlpalen is de delegatie van de suffix in de rootzone bij IANA, de internationale ‘boekhouder’ van het internet die beslist dat het dns-systeem internetadressen gaat herkennen die eindigen op .gent. Eind juli was het de beurt aan de suffix uit de Arteveldestad.

Vanaf deze week is het Gentse top level domein beschikbaar voor het grote publiek. Daarmee is .gent de eerste nieuwe Belgische internetsuffix die in de markt gezet wordt en die vrij geregistreerd kan worden. Dot Vlaanderen en .brussels volgen op 20 januari.

De groothandelsprijs voor een jaarregistratie van een .gent domeinnaam bedraagt 17 euro. Dot Gent Registry, de Combell-dochter die de nieuwe extensie beheert, bevindt zich daarmee in dezelfde prijscategorie als reeds gelanceerde geografische extensies zoals .berlin.

Opgelet: voor de gewone consument komt daar minstens nog een vijftal euro bij, want het is niet de registry zelf die de domeinnamen verkoopt aan eindgebruikers, maar wel een rist agenten (‘registrars’).

Agenten die op volume werken, zullen allicht niet veel toevoegen aan de startprijs, waardoor je normaal gezien vanaf 25 euro een exemplaar op de kop moet kunnen tikken. Andere spelers, die meer toegevoegde waarde bieden (hosting, maildiensten, …), zullen allicht tot 40 of 50 euro per .gent domeinnaam gaan.

Overigens gaat Dot Gent Registry iets onder de prijs van DNS Belgium (.be, .vlaanderen, .brussels), dat straks een groothandelsprijs van 20 euro zal vragen voor .brussels en .vlaanderen.

Momenteel loopt er wel een actie voor Belgische particulieren bij de Belgische registry waarbij de groothandelsprijs verlaagd werd van 20 tot 1 euro. Hierdoor kunnen Belgen tot 15 december voor een klein prijsje een .vlaanderen of een .brussels domeinnaam reserveren gebaseerd op hun officiële naam.

Premium domain names

Tijdens de opstartperiodes, waarin bedrijven, non-profitorganisaties en Gentse particulieren al een .gent konden vastleggen, werden er een 1.000-tal .gent domeinen geregistreerd. Dat is uiteraard geen groot aantal, maar toch klinkt business developer Jimmy Cappaert niet ontevreden.

“Dot Vlaanderen klokt momenteel af op 1.176 registraties, en .brussels op 1.729. Als je weet dat .gent de kleinste is van de drie, voor de kleinste niche, dat is 1.000 geen slecht cijfer. Sowieso loopt de adoptie van de nieuwe internetextensies moeilijker dan gedacht, maar het is nog nieuw allemaal, geef het nog wat tijd.”

“Er is geen enkele .com meer vrij in een zinnige combinatie, de keuze onder de ouder suffixen wordt alsmaar beperkter. In die zin is de komst van de nieuwe suffixen sowieso een goede zaak.”

Voor volgend jaar verwacht Cappaert nog een aantal ‘opstootjes’ die de interesse in .gent nog zullen aanwakkeren. Zo worden er dan een aantal ‘premium domain names’ (domeinnamen waarvan Dot Gent Registry verwacht dat ze erg populair zullen zijn en die voorlopig geblokkeerd zitten, zoals cafe.gent) in de markt gezet, allicht na een veiling.

En de internationale domeinbeheerder Icann speelt ook met het idee om 2-letterige domeinnamen voor het eerst in de geschiedenis vrij te geven, waardoor straks misschien wel be.gent zal kunnen geregistreerd worden. “Hoe dan ook zullen er volgend jaar nog genoeg acties volgen die de adoptie van de nieuwe suffixen nog moeten versnellen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content